Må man skælde ud på Gud?

Et debatforedrag med præst og forfatter Preben Kok.

Med udgangspunkt i sine bøger, ”Skæld ud på Gud” og ”Slip livet løs”, gør tidligere sygehuspræst Preben Kok op med en række forestillinger og vaner, som det moderne menneske kæmper med. For eksempel har vi en urealistisk forestilling om, hvor meget styr vi kan have på vores liv. Og vi har glemt, at sårbarhed er et vilkår og rummer en interessant styrke.

Selv var Preben Kok meget plaget af angst, fra han var 19 til 46 år. En udfordring, som han har fået vendt fra et sygdomsperspektiv til en ressource i livet. Psykologien handler om det, man magter, hvorimod teologien handler om det, man ikke magter. I bogen ”Skæld ud på Gud” beskriver Preben Kok, hvordan mennesker i krise kan dele ansvaret med Gud, og han argumenterer samtidig for, at det er i orden at blive vred på Gud.

Med troen som udgangspunkt går Preben Kok i clinch med det moderne liv, med skyld og skam og illusionen om det perfekte menneske og med den indbildte magt over livet. Og så spørger han: Hvad mister vi ved kun at træffe beslutninger med forstanden – uden at have troen og myternes nedarvede visdom med?

At Preben Koks bøger har vundet så stor udbredelse, skyldes ifølge Preben Kok blandt andet, at de behandler noget grundlæggende, som mange har glemt: Når vi taler om ressourcer i dag, glemmer vi i mange sammenhænge, at én af de mest grundlæggende ressourcer er troen.

Vi lever i et oplyst samfund, hvor vi kan tale om mange forskellige ting, men vi har glemt evnen til at tale om tro. Og den tro, der ifølge Preben Kok skal tales om, er ikke kompliceret, men nærmere enkel og letforståelig.

Preben Kok (f. 1948) er forfatter og tidligere sogne- og sygehuspræst. I mere end 40 år har han virket som sjælesørger, og de seneste ti år har han været en efterspurgt foredragsholder. Med bestselleren “Skæld ud på Gud” (2008) blev han landskendt, og i 2017 fulgte bogen “Slip livet løs”.