Folkekirkens Hus
– et forpligtende fællesskab

 

“There is a crack in everything, that’s how the light gets in”.

Der er en revne i alting, det er sådan lyset slipper ind siger Leonard Cohen i en sang.

I Folkekirkens Hus vil vi gerne se os selv som revnen i verden, der gør at lyset kan slippe ind.

Billedet af lyset står stærkt i traditionen, når det handler om at lære noget og flytte sig.

Er lyset for de lærde blot? – spørger Grundtvig og svarer selv: Nej himlen under flere godt, og lys er himlens gave.

Ud af oplysningstidens filosofi om, at viden og fornuft skulle være fremtidens byggesten, kom begrebet folkeoplysning. Grundtvig gjorde ganske vist op med rationalismen, der kun levnede plads til det vi kunne måle, veje og erkende med fornuften. I stedet føjede han en dimension af ånd til. Grundtvig insisterede på at viden og ånd er to størrelser, der komplementerer hinanden.

I Folkekirkens Hus hylder vi, at vi har fået forstanden for at bruge den og ånden til at vejlede os. Vi har et væld af arrangementer, der skal gøre os klogere på verden, os selv og livet. Vi synger, debatterer politik, læser litteratur og lytter til musik. Vi hører foredrag og undrer os ind imellem over troen og taler om, hvor forunderligt livet er. Vi mødes og gør det sammen, fordi vi insisterer på, at fællesskabet er stærkere end individet.

Der er nok steder, hvor man hylder det uforpligtende samvær. Man kan stemple ind og ud af tidens dagsorden på det sociale medier. Men det uforpligtende samværs svøbe er ensomheden.

Her i huset mødes vi, fordi mennesker er forpligtet på hinanden. Vi kan ikke leve uden at være en del af et forpligtende fællesskab. Vi er et lille hold af ansatte og et stort hold af frivillige, der ser det som vores fornemste opgave, at alle får noget med hjem, når de går herfra: En ny indsigt, en god oplevelse eller en samtale der rykker. Kom og vær med, du gør en forskel! Vi har brug for lige præcis dig i vort fællesskab.

Hanne Dahl, leder af Folkekirkens Hus

Folkekirkens Hus

– et arbejds & kontorfællesskab

 

Folkekirkens Hus er ikke blot et hus for folkeoplysning og kultur. Det er også et arbejds- og kontorfællesskab, hvor forskellige folkekirkelige institutioner og organisationer bor til leje.

Formålet er at skabe synergi imellem forskellige aktører. Vi deler husets faciliteter og har derfor en arbejdsmæssig hverdag sammen. Ideer til nye initiativer kan opstå i uformelle sammenhænge ligesom, det er let at afklare et spørgsmål eller bede om hjælp, når man sidder under samme tag. Hos os er fællesskabet i højsædet.