Sommerens Blomster

ons. 27. august kl. 18.00-21.30

Pris kr. Pris: 150 kr/100 kr. for medl. af Havekredsen/KulturKlub
Arr.:Fokus / Havekredsen

Have-kredsen i Aalborg har igen besøg af Hanne Utoft og vi er alle inviteret med!

Den populære blomsterkunstner opfordrer dig til at medbringe 10 sommerblomster fra din have, – som kan indgå i aftenens demonstration. Du kan også være med på en ”kigger”, hvis dine blomster ikke skal med i byen. Hanne Utoft har en lang karriere som assistent hos Tage Andersen og Claus Dalby, – senest markerede hun sig i Aalborg med den flotte ”Hyldest til Tage Andersen”; – hvor Aalborg Kloster lagde rammer til præsentationen, sammen med Slotshaven i Gråsten og Haveselskabets lokaler på Frederiksberg. Som et element i aktiviteten i Aalborg indgik en vellykket demonstration i Folkekirkens Hus. Hanne Utoft er nu på genbesøg med sommerens blomster. 

Babysang og voksensnak ved Anna Vestergaard

man. 01. september kl. 10.00-12.00

Pris kr. Gratis men tilmelding nødvendig
Arr.:Folkekirkens Hus

Det er gratis at deltage, men tilmelding nødvendig

Kom til en formiddag med musik og sang for og med din baby. 

Anna Vestergaard er sangpædagog og har udgivet undervisningsmateriale om børn, musik og sanser. Hun vil lave et program med fokus på sanserne. 

Vi begynder med en lille times program på gulvet ved flyglet, hvor du får lejlighed til at lege og synge med din baby.

Derefter sætter vi os over til bordet, hvor der er kaffe, te, boller og frugt. Her bliver der tid til at snakke hyggeligt sammen.

Medbring et tæppe som din baby kan ligge på.

Clement Kjersgaard – Ræson:Live

man. 01. september kl. 16.30-18.00

Pris kr. 200 inkl. en sandwich. Rabatpris: 100 kr. for abonnenter på Ræson / studerende/pensionister 
Arr.:Sted: Aalborgsalen

Ræson Live i Folkekirkens Hus – med Clement: Hvor går verden hen?

Over det sidste år er der blevet vendt op og ned på politik i verden omkring os – og sandheden er, at også de danske politikere stadig undervurderer omfanget af de udfordringer, der venter. Så enkel er analysen fra Clement Kjersgaard, der i sit foredrag giver sit bud på, hvad der – midt i et flimrende nyhedsbillede – er tidens største nyheder og hvad der venter os i månederne, der kommer. Efter foredraget er der god tid til spørgsmål fra – og debat med – salen.

I forbindelse med denne arrangementsserie har magasinerne RÆSON og ÆRA en række tilbud til tilhørerne, se mere her: www.raeson.dk/tilbud

Rabatpris: 100 kr. for abonnenter på Ræson / studerende/pensionister 

Loveless Blue Jazz Quintet

tirs. 02. september kl. 19.30-21.15

Pris kr. 150
Arr.:Folkekirkens Hus

”Det er en fantastisk blanding af nærværende og smukt serverede klassikere tilsat veloplagt eksplosivitet, når James Loveless går på scenen med sin forholdsvis nye Loveless Blue Jazz Quintet.” (JazzLive)

Udover frontmand James Loveless – bl.a. kendt fra Shades of Blue og optrædener med sønnen Shaka Loveless – tæller kvintetten et storswingende hold bestående af Niels Mathiasen (sax), Kristian Fogh (piano), Jørgen Nielsen (bas) og Jens Kristian Dam (trommer). Alle dedikerede musikere med mange års erfaring fra sammenhænge som fx Gnags, Lars Lilholt Band, Mike Andersen Band, HP Lange Big Gumbo og Bourbon Street Jazz Band.

Netop den mangfoldige musikalske bagage giver en anderledes indgang, når gamle klassikere som ’God Bless the Child’, ’Georgia On My Mind’, ‘St.Louis Blues’ og ’All of Me’ med dynamisk nerve tages under kærlig behandling af Loveless Blue Jazz Quintet. Også spirituals som ’Wade In the Water’ og ’This Little Light Of Mine’ får ny saft og kraft i bandets inciterende arrangementer på tværs af genrer.

Det vidtspændende musikalske fundament gør, at Loveless Blue Jazz Quintet appellerer til et bredt publikum i alle aldre. Orkestret spiller udover jazzfestivaler – som fx Jazzy Days og Aarhus Jazz Festival -traditionelle aftenkoncerter på venues, kirkekoncerter og også rigtig mange frokostjazz-arrangementer i jazzklubber.

Rørth & Dahl – ”Politik, sjæl og magt”

ons. 03. september kl. 16.30-18.30

Pris kr. 100 Inkl. en sandwich
Arr.:Folkekirkens Hus

Danske hverdagsværdier og globale udfordringer

Hanne Dahl, leder af Folkekirkens Hus, fhv. sognepræst og EU-politiker, tog historien i brug for at finde konkrete udtryk for de åndelige værdier, politikerne i år er begyndt at tale om. Mød hende i tæt dialog med nutiden og sin forskning i klostrene, der skabte velfærdsstaten som et udtryk for kristendommen.

Hvad forener Europa? Hvilke værdier er værd at kæmpe for, og hvordan gør vi det? Kom og mød nogle af dem, der kan tydeliggøre fundamentet og dets forsvar under det samfund anno 2025, hvor Danmark har formandskabet i EU. Mød op i Folkekirkens Hus og kom tættere på de kristne værdier, der binder os sammen. Er de åndelige, eller hvad er de? Ofte ligger de som en skjult viden, der ikke styrker og styrer os, fordi vi ikke kan sætte ord på dem. Mød op og få fakta og mod, så du kan tro og handle i fremtiden på bedst mulig vis. Der vil være rig lejlighed til at stille spørgsmål. Journalist Charlotte Rørth interviewer.  

Lad os tale om tro – med Charlotte Rørth

lør. 06. september kl. 09.30-11.00

Pris kr. 200 inkl. brunch og kaffe – bobler kan tilkøbes
Arr.:Folkekirkens Hus

Brunch i orangeriet – kom og tal med hinanden om tro 

Samtalesalon med Charlotte Rørth i Folkekirkens Hus 

Er du genert, forvirret, nysgerrig eller bare ivrig efter at tale med andre om det, der virkelig betyder noget i dit og andres liv? Så kom med op i orangeriet på øverste etage i Folkekirkens Hus, hvor vi samles om en herlig brunch og tager gode, lange samtaler om det, der rører sig i vores liv, som har med tro at gøre. Måske er du i tvivl om, hvad din tro er for en størrelse? Måske har du en sorg at bære på? Måske mister du ind imellem modet? Måske trænger du bare til fordybelse i nogle af de spørgsmål, menneskeheden altid har bøvlet med? 

Vi kan ikke være så mange i havestuen næsten oppe i himmelen, så meld dig til så snart, du kan. Tag en ven, veninde, søster, bror, mor, far, barnebarn eller bedstemor med eller kom selv og mød nye mennesker. Samtalerne vil foregå ved bordene og indledes og guides af Charlotte Rørth, forfatter og journalist.

Morgensang for alle ved Palle Fogh

tirs. 09. september kl. 09.30-10.15

Pris kr. Gratis – der serveres kaffe
Arr.:Folkekirkens Hus

Syng dagen godt i gang. 

Palle Fogh er tidligere efterskole forstander på Himmerlands Ungdomsskole og friskoleleder, med musik og sang som livsvarig lidenskab.

Spiller klaver, synger i kor, laver sang- og fortælletimer.

Karin Trine Pedersen: 50 år som journalist i Nordjylland

ons. 10. september kl. 14.00-16.00

Pris kr. 75 inkl. kaffe og kage
Arr.:Folkekirkens Hus

Journalisten møder klokken 7 og går hjem, når hun bliver pensioneret 

Journalist og tilflyttet kronjyde, der elsker Vejgaard, Aalborg og Nordjylland – samt sin dasehave og sin buddy – Border Terrieren YogiBear. Godt 50 år med journalistik med Nordjylland som udgangspunkt har bragt mig vidt omkring, både fagligt og geografisk, og da jeg elsker at fortælle en god historie, gerne med et humoristisk tvist, har jeg sammensat en helt uprætentiøs nostalgisk tour de force, der ikke mindst tegner et billede af fagets vilde udvikling væk fra bly og papir til nutidens digitale medieverden.

Fra praktiktiden i 70’erne til pensionisttilværelsen – stadig med journalistik som et af omdrejningspunkterne.

Rørth & Friis Arne Petersen – ”Politik, sjæl og magt”

tors. 11. september kl. 16.30-18.30

Pris kr. 180 inkl. en sandwich
Arr.:Folkekirkens Hus

Danske hverdagsværdier og globale udfordringer

Friis Arne Petersen, fhv. ambassadør i Berlin og Washington. På selve årsdagen for terrorangrebet på World Trade Center vil han svare på, hvordan danske værdier drages ind i storpolitik.

Hvad forener Europa? Hvilke værdier er værd at kæmpe for, og hvordan gør vi det? Kom og mød nogle af dem, der kan tydeliggøre fundamentet og dets forsvar under det samfund anno 2025, hvor Danmark har formandskabet i EU. Mød op i Folkekirkens Hus og kom tættere på de kristne værdier, der binder os sammen. Er de åndelige, eller hvad er de? Ofte ligger de som en skjult viden, der ikke styrker og styrer os, fordi vi ikke kan sætte ord på dem. Mød op og få fakta og mod, så du kan tro og handle i fremtiden på bedst mulig vis. Der vil være rig lejlighed til at stille spørgsmål. Journalist Charlotte Rørth interviewe

Vidensfestivalen Ånd

lør. 13. september kl.

Pris kr.
Arr.:

Program for Vidensfestivalen Ånd 2025

Mere information hos: www.fuaalborg.dk/aalborg

www.aalborgdomkirke.dk

Arrangeret af Folkeuniversitetet i Aalborg

og Budolfi Kirke / Aalborg Domkirke.

Med forbehold for programændringer.

Partout billetter kan købes her: https://fuaalborg.dk/aalborg/program/vidensfestivalen-aand/aand-partout-billet-2521-002

 

Aktiviteter i Folkekirkens Hus:

Ånd åbningsforedrag: Peter Tudvad om ’ånden fra Elben’

Fredag d. 12. september
kl. 19.00 – 20.45
Pris: kr. 175,- inkl. et glas vin, vand eller øl

Ta’ med Peter Tudvad på en åndelig flodrejse
langs Elben, hvor verdenshistorien leder os
mod et samlet Europa.

Køb billetter her: https://fuaalborg.dk/aalborg/program/vidensfestivalen-aand/aand-aabningsforedrag-peter-tudvad-om-aanden-fra-elben-2521-233

 

Morgenrøde – når ånden kalder
v/ Aksel Haaning
Lørdag d. 13. september kl. 10.00 – 10.45

Ånden kalder på mennesket fra naturens dyb
i den forunderlige og fortrængte tekst, Aurora eller
Morgenrøde, fra højmiddelalderen.

 

Søg ingen sandhed her – om Henrik Nordbrandts
poesi v /Louise Mønster
Lørdag d. 13. september kl. 11.00 – 11.45

I Nordbrandt mødes nihilisme og metafysik,
skønhed og hæslighed, melankoli og humor, når
det ”faste” byttes ud med ”bevægelse”.

 

Labyrinten og rejsen som åndsform
v/ Michael Rasmussen
Lørdag d. 13. september kl. 13.00 – 13.45

Under Den franske Revolution formes livet på ny.
Jens Baggesen rejser i Europa og vi skal høre
hvorfor det labyrintiske ikke ligger i rejsen –
men i den rejsende!

 

Digtning som åndens sprog
v/ Maziar Etemadi
Lørdag d. 13. september kl. 14.00 – 14.45

Poesien er ikke flugt, men nærvær – en måde at
være i verden på, hvor ordet ikke blot betegner,
men åbenbarer.

De vestindiske Øer (Kl. 19.30)

ons. 17. september kl. 19.30

Pris kr. 100 - Gratis for medlemmer af KulturKlub Fokus
Arr.:FOKUS og Folkekirkens Hus

Ruth Hedegaard og Asbjørn Hellum er begge uddannet historikere ved Aalborg Universitet; – men har haft et travlt arbejdsliv med arkiv arbejde. Ruth Hedegaard som stadsarkivar, – Asbjørn Hellum tilmed som Rigsarkivar fra 2009 -2018. De benytter nu deres senior-år på at lave arkiv arbejde i Caribien, hvor de er med til at sikre en digitalisering af, hvad vi efterlod af materiale på skrift på St. Croix og St. Thomas. Du får dels et billede mødet med øerne netop nu; – og et indblik i, hvad vore efterladte arkiver rummer, – og hvordan de i en ny tid søges præsenteret.

Afvikles i samarbejde med Folkeuniversitetet og KulturKlub Fokus.

De vestindiske Øer (Kl. 14.00)

ons. 17. september kl. 14.00

Pris kr. 100 - Gratis for medlemmer af KulturKlub Fokus
Arr.:FOKUS og Folkekirkens Hus

Ruth Hedegaard og Asbjørn Hellum er begge uddannet historikere ved Aalborg Universitet; – men har haft et travlt arbejdsliv med arkiv arbejde. Ruth Hedegaard som stadsarkivar, – Asbjørn Hellum tilmed som Rigsarkivar fra 2009 -2018. De benytter nu deres senior-år på at lave arkiv arbejde i Caribien, hvor de er med til at sikre en digitalisering af, hvad vi efterlod af materiale på skrift på St. Croix og St. Thomas. Du får dels et billede mødet med øerne netop nu; – og et indblik i, hvad vore efterladte arkiver rummer, – og hvordan de i en ny tid søges præsenteret.

Afvikles i samarbejde med Folkeuniversitetet og KulturKlub Fokus.

Per Jensen: ”Den tavse tilgivelse”

tors. 18. september kl. 14.00

Pris kr. 75 inkl. kaffe og kage
Arr.:Folkekirkens Hus

”Den Tavse Tilgivelse” – Sådan har journalist Per Jensen, som bl.a. er kendt fra TV2/Nord, kaldt sit foredrag om nazismen i sin hjemby Agersted. Byen var under besættelsen en veritabel nazirede. Hovedkvarteret for de danske nazister i Vendsyssel lå i denne by. Det skabte splid og skel. Ikke kun i 30’erne og besættelsesårene, men også i årene efter. Ved hjælp af autentiske billeder og beretninger fortæller Per Jensen historien om hvem, hvorfor og hvor mange – og også hvordan det efterhånden lykkedes at få den splittede by på fode igen.

Frederikshavn Bibliotek – (Folkekirkens Hus – ud af huset)

ons. 24. september kl. 18.30

Pris kr. 150 inkl. et let traktement, drikkevarer kan købes.
Arr.:Folkekirkens Hus / Frederikshavn bibliotek

Grundtvig og kvinderne

N.F.S. Grundtvigs tanker og digtning blev i høj grad formet af de kvinder, der omgav ham. I performanceforedraget “Grundtvig og kvinderne” får disse kvinder endelig ordet. De fortæller om manden, de inspirerede, udfordrede og elskede – og om hans store visioner, modsætninger og menneskelige sider.

Fortæller, danser og foredragsholder Else Mathiassen giver stemme til kvinderne i Grundtvigs liv, mens musikerne Torben Lassen og Niels Erichsen skaber en stemningsfuld ramme med musik, fællessang og recitation fra Grundtvigs dagbøger. Gennem fortælling, citater og sangtekster belyses Grundtvigs menneskesyn, tanker om demokrati, kvinders stilling, folkelig oplysning, mytologi og pædagogik.

Grundtvig værdsatte det kvindelige og kæmpede for kvinders rettigheder, men han var også et menneske fyldt med modsætninger – ikke mindst mellem ord og handling. Med stor kærlighed til hans virke sætter kvinderne i hans liv også skarpt på de mindre flatterende sider af ham.

En sanselig og tankevækkende forestilling, hvor Grundtvig ses i et nyt lys – fortalt af dem, der stod ham nærmest.

Efter forestillingen vil der være et let traktement og mulighed for at tale med Else Mathiassen 

Teorien om ingenting og alting

ons. 24. september kl. 19.30

Pris kr. 200
Arr.:Lille Skole for Voksne / Folkekirkens Hus

Debatarrangement med Holger Bech Nielsen og Jonas Kuld Rathje

Mød videnskabsmanden Holger Bech Nielsen, som med sin entusiasme for sit fag giver stof til eftertanke om universets finurligheder i samtale med chefredaktør på Illustreret Videnskab Jonas Kuld Rathje. De kommer omkring gådefulde fænomener som mørk energi, sort stof og universets gigantiske rum i forhold til den lille smule stof, der rent faktisk findes i det.

Det er altid ufatteligt lærerigt, fascinerende og underholdende, når Holger Bech Nielsen indtager scenen. Når han har Jonas Kuld Rathje ved sin side, bliver det hele en lille smule lettere at forstå for alle os, der ikke beskæftiger os med højenergifysik til daglig.

Om Holger Bech Nielsen

Holger Bech Nielsen er professor emeritus i teoretisk højenergifysik ved Niels Bohr Instituttet under Københavns Universitet. Han er bl.a. kendt for at have udtænkt strengteorien, og i den brede befolkning er Holger Bech Nielsen ikke mindst kendt for sin medvirken i radio og tv – og populære foredrag! 

Om Jonas Kuld Rathje

Jonas Kuld Rathje er chefredaktør på Illustreret Videnskab. Han er uddannet i redaktionel ledelse fra Syddansk Universitet og som journalist fra journalisthøjskolen. Jonas Kuld Rathje har været chefredaktør på B.T., og mange vil også kende ham fra podcasten »Det, vi taler om« hvor han er hyppig gæst.

Hjørring Bibliotek – (Folkekirkens Hus ud af huset)

tors. 25. september kl. 19.00

Pris kr. 120,- inkl. kaffe og kage
Arr.:Folkekirkens Hus / Hjørring bibliotek - Sted: Hjørring Bibliotek

Grundtvig og kvinderne

N.F.S. Grundtvigs tanker og digtning blev i høj grad formet af de kvinder, der omgav ham. I performanceforedraget “Grundtvig og kvinderne” får disse kvinder endelig ordet. De fortæller om manden, de inspirerede, udfordrede og elskede – og om hans store visioner, modsætninger og menneskelige sider.

Fortæller, danser og foredragsholder Else Mathiassen giver stemme til kvinderne i Grundtvigs liv, mens musikerne Torben Lassen og Niels Erichsen skaber en stemningsfuld ramme med musik, fællessang og recitation fra Grundtvigs dagbøger. Gennem fortælling, citater og sangtekster belyses Grundtvigs menneskesyn, tanker om demokrati, kvinders stilling, folkelig oplysning, mytologi og pædagogik.

Grundtvig værdsatte det kvindelige og kæmpede for kvinders rettigheder, men han var også et menneske fyldt med modsætninger – ikke mindst mellem ord og handling. Med stor kærlighed til hans virke sætter kvinderne i hans liv også skarpt på de mindre flatterende sider af ham.

En sanselig og tankevækkende forestilling, hvor Grundtvig ses i et nyt lys – fortalt af dem, der stod ham nærmest.

Efter forestillingen serveres der kaffe og der vil være mulighed for at tale med Else Mathiassen

Something – Beatles-koncert

tors. 25. september kl. 19.30

Pris kr. 175,-
Arr.:Folkekirkens Hus

Now and Then” er “den sidste Beatlessang“, udgivet den 2. november 2023 på en dobbelt A-sidesingle sammen med bandets første single , “Love Me Do”.
Now and Then er også titlen på bandet SOMETHING’s koncerter i 2025.

Vi hører sange fra Beatles epoken, sat sammen med små underholdende præsentationer samt enkelte nyere sange fra de fire liverpooldrenge.

SOMETHING har i mange år givet forskellige vinkler på Beatles historien og er kendt for såvel akustiske fortolkninger med flerstemmige vokaler, som for at tage de gamle instrumenter frem og servere en autentisk Beatleslyd, “som var man der selv”

SOMETHING er:

Nikolaj Muldkjær, guitar, vokal
Mikael Bertelsen, guitar, vokal
Allan Bode, trommer
Peter Haandsbæk, bas, vokal

Kirsten Kjærs Museum – (Folkekirkens Hus ud af huset)

lør. 27. september kl. 16.00

Pris kr. 100,-
Arr.:Folkekirkens Hus / Kirsten Kjærs Museum. Sted: Kirsten Kjærs Museum

Grundtvig og kvinderne

N.F.S. Grundtvigs tanker og digtning blev i høj grad formet af de kvinder, der omgav ham. I performanceforedraget “Grundtvig og kvinderne” får disse kvinder endelig ordet. De fortæller om manden, de inspirerede, udfordrede og elskede – og om hans store visioner, modsætninger og menneskelige sider.

Fortæller, danser og foredragsholder Else Mathiassen giver stemme til kvinderne i Grundtvigs liv, mens musikerne Torben Lassen og Niels Erichsen skaber en stemningsfuld ramme med musik, fællessang og recitation fra Grundtvigs dagbøger. Gennem fortælling, citater og sangtekster belyses Grundtvigs menneskesyn, tanker om demokrati, kvinders stilling, folkelig oplysning, mytologi og pædagogik.

Grundtvig værdsatte det kvindelige og kæmpede for kvinders rettigheder, men han var også et menneske fyldt med modsætninger – ikke mindst mellem ord og handling. Med stor kærlighed til hans virke sætter kvinderne i hans liv også skarpt på de mindre flatterende sider af ham.

En sanselig og tankevækkende forestilling, hvor Grundtvig ses i et nyt lys – fortalt af dem, der stod ham nærmest.

Babysang og voksensnak ved Anna Vestergaard

man. 29. september kl. 10.00-12.00

Pris kr. Det er gratis at deltage, men tilmelding nødvendig
Arr.:Folkekirkens Hus

Kom til en formiddag med musik og sang for og med din baby. 

Anna Vestergaard er sangpædagog og har udgivet undervisningsmateriale om børn, musik og sanser. Hun vil lave et program med fokus på sanserne. 

Vi begynder med en lille times program på gulvet ved flyglet, hvor du får lejlighed til at lege og synge med din baby.

Derefter sætter vi os over til bordet, hvor der er kaffe, te, boller og frugt. Her bliver der tid til at snakke hyggeligt sammen.

Medbring et tæppe som din baby kan ligge på.

Tom Buk-Swienty: ”Berlin brænder” Kl. 19.30

tirs. 30. september kl. 19.30

Pris kr. 160,- / 80,- for medlemmer af KulturKlub Fokus
Arr.:Fokus / Folkekirkens Hus

Da Berlin kapitulerede den 2. maj 1945, var byen en rygende tomt. 170.000 tyske og russiske soldater var dræbt, over 300.000 sårede og 100.000 civile var omkommet. I årene op til byens fald blev den sønderbombet, og størstedelen af den lå i ruiner, da krigen sluttede. Midt i dette kaos befandt bogens to hovedpersoner sig: Paul E. Stemann fra Berlingske Tidende og Arild Hvidtfeldt fra Socialdemokraten. De havde været udstationeret i Hitler-Tysklands hovedstad de sidste år af 2. Verdenskrig og oplevede nu på allernærmeste hold de allieredes rædselsvækkende bombetogter, russernes indtog og Berlins endegyldige fald. De skrev udførligt om det, de så, og deres øjenvidneskildringer hører til de mest mangefacetterede og fascinerende beretninger, der findes om krigsårene i den tyske hovedstad. Dele af materialet bag bogen har aldrig tidligere været benyttet af danske historikere. Stemanns upublicerede erindringer har ligget i arkiverne på Imperial War Museum i London, Hvidtfeldts materiale har befundet sig i et privatarkiv. Bogen trækker også på en ung dansk diplomat, Frederik Holck Coldings, private breve, som hidtil har været klausulerede. Han ankom til Berlin i 1944 og blev nære venner med korrespondenterne.

Tom Buk-Swienty har fået adgang til dette helt unikke materiale, der udgør en vigtig del den dramatiske grundfortælling, som han har rekonstrueret de dramatiske begivenheder ud fra efter flere års dybdegående research i emnet.

Tom Buk-Swienty: ”Berlin brænder” Kl. 10.00

tirs. 30. september kl. 10.00

Pris kr. 160,- / 80,- for medlemmer af KulturKlub Fokus
Arr.:Fokus / Folkekirkens Hus

Da Berlin kapitulerede den 2. maj 1945, var byen en rygende tomt. 170.000 tyske og russiske soldater var dræbt, over 300.000 sårede og 100.000 civile var omkommet. I årene op til byens fald blev den sønderbombet, og størstedelen af den lå i ruiner, da krigen sluttede. Midt i dette kaos befandt bogens to hovedpersoner sig: Paul E. Stemann fra Berlingske Tidende og Arild Hvidtfeldt fra Socialdemokraten. De havde været udstationeret i Hitler-Tysklands hovedstad de sidste år af 2. Verdenskrig og oplevede nu på allernærmeste hold de allieredes rædselsvækkende bombetogter, russernes indtog og Berlins endegyldige fald. De skrev udførligt om det, de så, og deres øjenvidneskildringer hører til de mest mangefacetterede og fascinerende beretninger, der findes om krigsårene i den tyske hovedstad. Dele af materialet bag bogen har aldrig tidligere været benyttet af danske historikere. Stemanns upublicerede erindringer har ligget i arkiverne på Imperial War Museum i London, Hvidtfeldts materiale har befundet sig i et privatarkiv. Bogen trækker også på en ung dansk diplomat, Frederik Holck Coldings, private breve, som hidtil har været klausulerede. Han ankom til Berlin i 1944 og blev nære venner med korrespondenterne.

Tom Buk-Swienty har fået adgang til dette helt unikke materiale, der udgør en vigtig del den dramatiske grundfortælling, som han har rekonstrueret de dramatiske begivenheder ud fra efter flere års dybdegående research i emnet.

Tom Buk-Swienty: ”Det ensomme hjerte …”

tirs. 30. september kl. 14.00

Pris kr. 160,- / 80,- for medlemmer af KulturKlub Fokus
Arr.:Fokus / Folkekirkens Hus

Tag med på en dramatisk rejse igennem Det Tredje Rige og hør fortællingen om den unge tysker Hans Horn, der voksede op i mellemkrigsårene og under 2. Verdenskrig blev hvirvlet ind i Tysklands vanvittige krig, og som – da rædslerne endelig var ovre – emigrerede til Danmark, hvor han blev praktiserende læge til sin død i 1989.

Han omsatte sine oplevelser til ord og billeder, og han efterlod sig et kolossalt, gennemillustreret erindringsværk på over 5.000 sider. Det er dette enestående dokumentariske materiale, der via Hans Horns børn har fundet vej til Tom Buk-Swienty.

Med afsæt i det materiale er det muligt at fortælle om 2. Verdenskrig på en ny og overrumplende måde. Hvordan oplevede den helt almindelige tysker, som hverken var nazist eller havde modet til at gå op imod regimet, nazificeringen af Tyskland og krigen? Det er en historie, der næsten aldrig er blevet berørt. Horn blev indkaldt til Wehrmacht og forsøgte at overleve først på Østfronten og siden i det krigshærgede Europa. En overgang var han også udstationeret i det besatte Danmark som soldat.

Horn var kunstner på højt niveau, og under foredraget vil Tom Buk-Swienty vise en række af hans makabre og fængslende illustrationer, der skildrer Horns opvækst og krigsoplevelser.

Jens-Christian Hansen: ”Hack Kampmann” (Kl. 19.30)

ons. 01. oktober kl. 19.30

Pris kr. 100,- / gratis for medlemmer af KulturKlub Fokus
Arr.:Fokus / Folkekirkens Hus

Det er tid til ”Arkitekturens dag” i Danmark. Vi benytter dagen til at sætte fokus på arkitekten Hack Kampmann, og har inviteret Jens-Christian Hansen til byen for at fortælle om den spændende arkitekt, – som har tilføjet spændende elementer i vor hverdag i Aalborg by. Han satte streger på Toldkammeret på havnen, – og på Posthuset ved Gammeltorv, men han havde også har en rolle i tilføjelser til Budolfi kirke og i ombygninger af Aalborg Kloster.

Jens-Christian Hansen er formidlingschef ved Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring. En by hvor Hack Kampmann havde sine barndoms- og ungdomsår, – og som også rummer flere bygninger fra hans hånd. 

Tilrettelagt i samarbejde med Folkeuniversitetet og KulturKlub Fokus.

Jens-Christian Hansen: ”Hack Kampmann” (Kl. 14.00)

ons. 01. oktober kl. 14.00

Pris kr. 100,- / gratis for medlemmer af KulturKlub Fokus
Arr.:Fokus / Folkekirkens Hus

Det er tid til ”Arkitekturens dag” i Danmark. Vi benytter dagen til at sætte fokus på arkitekten Hack Kampmann, og har inviteret Jens-Christian Hansen til byen for at fortælle om den spændende arkitekt, – som har tilføjet spændende elementer i vor hverdag i Aalborg by. Han satte streger på Toldkammeret på havnen, – og på Posthuset ved Gammeltorv, men han havde også har en rolle i tilføjelser til Budolfi kirke og i ombygninger af Aalborg Kloster.

Jens-Christian Hansen er formidlingschef ved Vendsyssel Historiske Museum i Hjørring. En by hvor Hack Kampmann havde sine barndoms- og ungdomsår, – og som også rummer flere bygninger fra hans hånd. 

Tilrettelagt i samarbejde med Folkeuniversitetet og KulturKlub Fokus.

Så syng da Nordjylland! Kim Sagild: AFRIKA sangen

tors. 02. oktober kl. 19.30

Pris kr. 150,- Evt. overskud går til Røde Kors
Arr.:Folkekirkens Hus

Kim Sagild: AFRIKA sangen – hør foredraget, anekdoterne, musikken og syng med.

I kølvandet af DRTV-udsendelserne Miraklet i Aarhus, er Afrikasangen af Nanna Lüders igen kommet til ære og værdighed. Den er til dato den mest sælgende støtte sang nogensinde i DK, og den tjener stadig penge ind til Røde Kors her snart 40 år efter. Tilbage i 1985 indtjente nummeret mere end 2,5 millioner til ”Plant et træ” i Afrika projektet.

Hør historien bag Afrikasangens tilblivelse og produktion fortalt af produceren og ankermand til den musikalske del af projekt, Kim Sagild, der netop på det tidspunkt var producer for Thomas Helmig på Genlyd Grammofon, som tog initiativet sammen med Røde Kors.

Og ja, alle der er født mellem 1950 og 2000 kan synge med på Nannas ikoniske sang. 

Kim fortæller og får os til at synge med på sangen, som optages og efterfølgende kan downloades. Hver fugl synger med sit næb.

Det bliver ikke kedeligt, kan vi godt afsløre. 

Vi får AFRIKA sangen – i vores helt egen udgave – optaget hos os med alle i salen som kor. Vi øver sangen til morgensang. Men man kan også bare møde op den 2. oktober og være med.

Efterfølgende får alle deltagere en mail med et link, hvor de kan downloade en musikfil med Afrikasangen i vores indspilning.

Om Kim Sagild

Kim har været i musikkens tjeneste i over 50 år som guitarist, komponist, tekstforfatter. producer og projektmager. 

Sagild begyndte at producere musik i slutningen af 1970’erne og har produceret for Kasper Winding, Nanna, Thomas Helmig, Elisabeth og Moonjam med flere.

I 1985 producerede han støttesangen “Afrika” skrevet af Nanna, hvis succes-album Små Blå Breve Kim også producerede og blev årets producer for til Danish Grammy Awards. 

Igennem karrieren har Kim desuden skrevet musik til teaterforestillinger, film og tv. Ligesom han også har undervist på højskoler og musikkonservatorier. I nyere tid er han desuden en skattet foredragsholder – både omkring musikken og om hans mange Camino ture.

Hanne og Husorkester med holdninger

tirs. 07. oktober kl. 19.30

Pris kr. 75,- Inklusiv en let tapas-servering ved bordene, drikkevarer kan købes
Arr.:Folkekirkens Hus

Du kender os måske fra Livet på Spil. Nu er vi tilbage med et nyt koncept, hvor vi tager en række sange under kærlig behandling. De fortolkes musikalsk af Anna Vestergaard, der synger og Ole Izard Høyer på klaver og guitar. 

Hanne Dahl kommenterer teksterne undervejs og lader dem indgå i en dialog med dagens dagsorden. Kendte sange fra poppens, rockens og jazzens verden bliver sat ind i en historisk kontekst og tolket ind i en nutidig sammenhæng.

Vi har holdninger til både musik og verdens gang – og vi deler dem med jer.

Der vil stå lidt tapas på bordene som man kan nyde undervejs.

Morgensang for alle ved Palle Fogh

tirs. 07. oktober kl. 09.30-10.15

Pris kr. Gratis – der serveres kaffe
Arr.:Folkekirkens Hus

Syng dagen godt i gang. 

Palle Fogh er tidligere efterskole forstander på Himmerlands Ungdomsskole og friskoleleder, med musik og sang som livsvarig lidenskab.

Spiller klaver, synger i kor, laver sang- og fortælletimer.

Uffe Westerberg: ”Bag om Churchill-Klubbens facade”

ons. 08. oktober kl. 14.00

Pris kr. 75,-
Arr.:Folkekirkens Hus

Churchill-Klubben var den første, organiserede modstandsgruppe under Besættelsen. Den fik en kort levetid og udrettede ikke store bedrifter, men alligevel kan dens betydning for frihedskampen og for Danmarks anseelse næppe overvurderes.

Journalist Uffe Westerberg udgav i 2023 en bog om Churchill-Klubben, som i 2025 er blevet til teaterforestillingen ”VALGET”, Aalborg Slotsteaters sommerspil i haven på Aalborg Kloster, hvor gruppen havde sin base. 

At træffe et valg var netop hvad, de otte drenge og tre unge mænd gjorde. De gik til kamp for friheden ud fra mottoet ”De voksne gjorde jo ikke noget. Så måtte vi.” Det kostede dem fængsel, lidelse og traumer, men gjorde dem til forbilleder for utallige danskere og gav dem livslang heltestatus.

Bag Churchill-Klubben fandtes andre, der – fordi de var kvinder – stort set blev overset i historieskrivningen. Der var præstefruen i klostret, Margrethe Pedersen og hendes datter Gertrud, og der var Gertruds veninde Patricia Bibby. Deres indsats og betydning krydrer dette foredrag, der gør flittigt brug af billeder, lyd og video til at gøre historien og personerne ekstra levende.

Tango i Folkekirkens Hus – kom og vær med til at danse tango (1/3)

ons. 08. oktober kl. 18.00-19.30

Pris kr. 100,-
Arr.:

Undervisningen foregår på engelsk og dansk

Introductory Argentine Tango Minicourse in Aalborg – 3 Inspiring Sessions  

Discover the beauty and depth of Argentine Tango in this special 3-session minicourse designed for complete beginners and curious dancers alike.

You will learn the fundamentals of Argentine Tango—how to move your body and steps in harmony with the music, and how to begin interpreting it in a deeply personal and enjoyable way. Whether you come with a partner or on your own, you are welcome!

Argentine Tango is more than just a dance—it’s a powerful tool to connect with yourself and others. Through these sessions, you’ll become more aware of your body, improve your posture and coordination, and experience the magic of dancing in true syntony with a partner—even a stranger.

No previous experience needed—just bring your curiosity and willingness to move.
Come and enjoy the journey!

The Minicourse will be led by Samuele and Lise

Program:
Wednesday 8 October: Class 1; at 18 – 19:30 / Price 100 kr.

In Class 1, you will learn the basic of tango: awareness of your body and connection with the other person while grasping some basic movements in exercise embrace.

Friday 7 November: Class 2  at 18-19:30 + practica (19.30pm-20.30) / Price 100 kr.
In Class 2, you will learn further movements of tango such as forward ocho, backward ocho and sandwich both in exercise and open embrace.
In the practica, you will be able to exercise what you learned, with the availability of the teachers who could solve your doubts.

Saturday 22 November: Class 3 at 17 – 18:30 + milonga with Live Music!! (18:30 – 21:30) / Price: Class + Milonga 150 DKK 

In Class 3, you will be introduced to the movements learned in the previous lessons in the closed embrace and advance playing with some combinations. Plus you will learn about dancing in the social space of tango: the Milonga. 

About Samuele:

Samuele is an Italian tango dancer currently living in Aalborg. He spent several years living in Argentina and other parts of Latin America, where he developed a deep passion for Argentine Tango. Since then, he has participated in numerous international events and has taught tango in Italy, the UK, Denmark, and across Europe. He is dedicated to sharing his love for tango and all that he has learned through his experiences.

About Lise:
Lise is a passionate and experienced dancer with over 20 years of experience as both a dancer and teacher. She has taught and performed tango both in Denmark and internationally. She was trained in classical, elegant tango but has also explored the nuevo wave, giving her a broad and nuanced understanding of tango’s flow, dynamics, and bodywork. Her dance style is known for its musicality, humour, flow, and clear communication. Lise is also a trained psychomotor therapist and integrates this body awareness into her teaching.

Dobbeltkoncert: Fruer med Druer og Herrer med Humle

tors. 09. oktober kl. 19.30

Pris kr. 100,- / studerende 50,-
Arr.:Folkekirkens Hus

Kom til en skøn aften med de to Aalborgensiske kor, Fruer med Druer og Herre med Humle.
Begge kor udspringer af Musikuddannelserne (Musik, Poplyd og Musikterapi) på Aalborg Universitet, og en stor del af sangerne er derfor studerende eller alumner fra Aalborg Universitet.

Fruer med Druer er et seriøst arbejdende rytmisk kvindekor på 15 medlemmer, der hovedsageligt synger egne arrangementer af kendte og mindre kendte sange indenfor pop, singer songwriter, jazz og folk genren. Koret synger oftest 4-6 stemmige arrangementer, hvor der kræses for udtryk, stemning og de spændende klange. Fruer med Druer bestræber sig altid på at lave underholdende koncerter, hvor der ofte er en god portion humor og gerne lidt rødvin involveret.

Herrer med Humle er pendant til Fruer med Druer, og består af fire mandlige sangere, der også alle udspringer af musikuddannelserne på Aalborg Universitet. Herrer med Humle synger også egne arrangementer, der spænder fra evergreens til Disney-medleyer, hvor de gør en dyd ud af en udtryksfuld og underholdende performance – selvfølgelig også tilsat en god portion humør, og gerne et par humlefyldte drikke!

Fruer med Druer og Herrer med Humle har flere gange sunget koncert sammen, hvor denne vekslen mellem de mandlige og kvindelige stemmer har skabt en god dynamik.

Morgensang for alle ved Palle Fogh – Syng dagen godt i gang.

tirs. 21. oktober kl. 09.30-10.15

Pris kr. Gratis – der serveres kaffe
Arr.:Folkekirkens Hus

Syng dagen godt i gang. 

Palle Fogh er tidligere efterskole forstander på Himmerlands Ungdomsskole og friskoleleder, med musik og sang som livsvarig lidenskab.

Spiller klaver, synger i kor, laver sang- og fortælletimer.

Hanne Svensmark: ”Engel med jordforbindelse”

ons. 22. oktober kl. 14.00-16.00

Pris kr. 75,- inkl. kaffe og kage
Arr.:Folkekirkens Hus

Kan vi tænke os frem til alting eller handler livet også om at kunne ‘se med hjertet?’

Hvad har tro med det hele at gøre? Og hvordan rimer den personlige forståelse med kirkens fællesskab?

Under sin studieorlov i efteråret ’23 skrev Hanne Svensmark en bog, som handler om balancerne mellem forstand og mavefornemmelse. Bogen hedder: Engel med jordforbindelse.

Hanne er sognepræst i Dronninglund, og har tidligere uddannet til og arbejdet som kunstterapeut.

Siden hun vendte tilbage til præsteembedet for næsten ni år siden har Hanne været optaget af, hvordan hendes erfaringer som præst og som kunstterapeut kan arbejde sammen.

Denne eftermiddag vil hun dele sine tanker om alt dette, krydret med personlige erfaringer.

Engel med jordforbindelse handler om at man godt kan have fødderne solidt plantet på jorden, selvom man kigger mod himlen.

Sofie Rud: ”Vores ven USA har vendt os ryggen – Er Grønland tabt?”

tors. 23. oktober kl. 19.30

Pris kr. 175,-
Arr.:Lille Skole for Voksne / Folkekirkens Hus

Danmark har i årtier arbejdet flittigt på at opbygge og fastholde et tæt partnerskab med USA – en alliance, der har været en hjørnesten i dansk udenrigspolitik. 

Men Donald Trump har vist sig at være en uforudsigelig og illoyal ven. Trump har rystet både Grønland og Danmark med sit ønske om at eje Grønland.  

Og USA’s interesse i vores rigsfællesskab handler mere om strategiske placeringer og ressourcer end om reelle partnerskaber. Det er også drevet at den nye amerikanske præsidents ambitioner om at sikre sig en plads i verdenshistorien.

Er årtiers indsats for at opbygge tillid og samarbejde med USA nu spildt? 

Og hvordan skal Danmark forsvare Grønlands interesser i en tid, hvor stormagternes kamp om Arktis skærpes? 

Trumps ambitioner sætter ikke kun spørgsmålstegn ved Grønlands fremtid, men også ved Danmarks rolle i en verdensorden, der bliver stadig mere uforudsigelig.

Sofie Rud har en baggrund som korrespondent, kommunikationsdirektør og global rådgiver. Det giver hende således med en bred og dybdegående ekspertise. Sofie deler ikke kun information, men også handlingsorienteret viden, der styrker publikums forståelse og beslutningsevne.

Bruno Kjær: ”Mit liv med kunst”

man. 27. oktober kl. 14.00

Pris kr. 75,- Gratis for medlemmer af KulturKlub Fokus
Arr.:Folkekirkens Hus og KulturKlub Fokus

I en menneskealder har Brun Kjærs kunst været et spændende element på Aalborgs kunstscene. En rastløs søgen efter nye udtryk der skal bringe os tættere på det liv vi er midt i, – eller en kommentar til det der sker for den enkelte. I Bruno Kjærs kunst er plads til en stille undren, – en udfordring og en opfordring til fordybelse og at søge øjeblikke med stilstand. Stilstand til grublen eller glæde over grundvilkår for vor eksistens. Her er en sjælden mulighed for også at høre den forunderlige mand tale! Lad ikke denne chance gå fra dig!! Afvikles i samarbejde med KulturKlub Fokus.

Nordkraft Big Band, Sinne Eeg og Jesper Lohmann

tirs. 28. oktober kl. 19.30

Pris kr. 200,-
Arr.: Folkekirkens Hus

TOM KRISTENSEN – SANGE FRA EN FRIBYTTER

Nordkraft Big Band byder på en exceptionel koncert med Sinne Eeg og Jesper Lohmann.

Danmarks store forfatter og digter Tom Kristensen bliver nu taget under kærlig og kyndig behandling. Sammen med Danmarks ukronede jazzdronning Sinne Eeg og den rutinerede skuespiller og sanger Jesper Lohmann tager Nordkraft Big Band publikum med på en musikalsk rejse i digteren Tom Kristensens univers.

Tom Kristensen levede i en jazztid i 1920´erne og 1930´ernes København hvor jazzen var tidens tone. Som en sand kender skrev Kristensen om livet, drømmene og storheden, og nu sættes hans ekspressive digte i musik. Vi tager ind på de støjende beværtninger og de røgfyldte cafeer til en poetisk aften med swingende bigbandmusik og godt humør. På scenen står Sinne Eeg og Jesper Lohmann foran det fabelagtige Nordkraft Big Band samt med den Grammy nominerede dirigent Peter Jensen, som også har arrangeret. Musikken er komponeret af Bjarne Sahl. 

Tom Kristensen har skrevet en lang række romaner og digte. Hans vigtigste værker udsprang af stilretningen ekspressionismen, der skyllede ind over Europa efter 1. verdenskrig og satte sig varigt spor indenfor billedkunst, musik og litteratur. I en lang årrække, ved siden af sit forfatterskab, var Tom Kristensen anmelder hos Dagbladet Politiken. Han levede et dobbeltliv og behandlede dilemmaet kunstner versus den virkelige verden i flere af sine værker. 

Tom Kristensens nok mest omtalte roman er Hærværk (1930). Dog debuterede han med den roste digtsamling Fribytterdrømme (1920) og det er netop denne digtsamling, forestillingen er koncentreret omkring. I skikkelse af Jesper Lohmann og Sinne Eeg møder publikum forestillingens ”fribytter” – en søgende sjæl der spørger sig selv om det er tilladeligt at være kunstner og så at sige sætte sig uden for samfundet og blot beskrive det? Publikum følger en fribytters odyssé gennem Københavns natteliv, i røgfyldte beværtninger med alkohol, kvinder og drømme om storhed. 

“Er en fribytter ikke en skaber, der kæntrer med sjæleblank ro

for atter at støbe sig syner med lysere farverig tro“

TOM KRISTENSEN

 

OM SKUESPILLER JESPER LOHMANN

Født 1960, uddannet fra Odense Teaterskole 1989. Gennem mere end 20 år er der velsagtens ikke de scener Jesper Lohmann ikke har huseret på  fra intime teatre som Cafe Teatret over Mungo Park, Dr. Dante, Husets Teater til Folketeatret og Det Kongelige Teater. Vi kender ham naturligvis også fra film og TV hvor han gennem årene har været en fast bestanddel i produktioner som Lykkevej, En kort en lang, Taxa, Forsvar, Krøniken og Forbrydelsen for bare at nævne nogle.

Inden for de senere år har Jesper Lohmann desuden har stor succes ud i den musikalske genre. 

I 2003 overraskede han alt og alle med et fremragende og sørgmuntert musikalsk portræt af skuespilleren og komikeren Kjeld Petersen i Ned med alting  Op med humøret. I 2005 prøvede Lohmann kræfter med revyen i Nykøbing Falster, og siden er det blevet til forskellige roller i flere musikforestillinger på bl.a. Folketeatret En Skærsommernatsdrøm og Tapperihallerne Det er bare mænd. Som sidste skud på stammen har Lohmann, sammen med Stig Rossen, Keld Heick og Jesper Asholt haft kæmpe succes med Four Jacks Show. Sammen med Sinne Eeg springer han nu ud som fuldtonet solist i en jazzet og poetisk storbyfortælling. Og hvor han ikke ulig Tom Waits, Jacques Brel og andre beslægtede forbilleder tager os med dybt ind i Tom Kristensens smukke, rørende og mørke univers.

OM SANGEREN SINNE EEG

Født 1977. Sinne Eeg betager publikum i det meste af verden med sin sikre intonation, sin stærke rytmiske sans og sin altid charmerende sceneoptræden. Sinne er kendt som en mesterlig fortolker af den amerikanske sangskat, men i hendes koncerter kommer også den ”mørkebløde”, skandinaviske melankoli til udtryk. Den vestjyske sanger har en sjælden indlevelsesevne og er ikke bange for at tage chancer på scenen, hvilket man oplever i frydefuld extravaganza, ikke mindst i de overlegne scat-improvisationer. 

Sinne Eeg har udgivet 12 albummer i eget navn, hvoraf 5 er blevet belønnet med en Danish Music Award for Årets Bedste Vokaludgivelse. Sinne har modtaget et hav af priser og anerkendelser, bl.a. Ben Webster Prisen, Dronning Ingrids Hæderslegat, Jazz Specials “Årets Danske Jazzudgivelse” samt Palmares – en kåring fra de franske jazzkritikere – for “Årets Internationale Vokaludgivelse”.

Özlem Cekic og Jair Melchior: ”På trods af forskelle og uenighed”

ons. 29. oktober kl. 19.30

Pris kr. 200,-
Arr.:Lille Skole for Voksne / Folkekirkens Hus

Kom og mød muslimske Özlem Cekic og jødiske Jair Melchior i den svære dialog om Israel og Palæstina. Dette burde være en pligt for enhver, der skulle få lyst til at udtale sig skråsikkert eller fordømmende i debatten.

Mens ufred og konflikter mellem forskellige etniciteter og religioner truer med at splitte samfundet, insisterer venneparret Özlem Cekic og Jair Melchior på samtalen – på dialogen. Sammen har de gjort det til et fælles projekt at bygge bro mellem mennesker, der repræsenterer tilsyneladende uforsonlige holdninger.

Det er et projekt, der er blevet stærkt udfordret af krigen i Gaza. Konflikten trækker tråde direkte til Danmark, hvor den har sat alvorlige spor i den offentlige samtale – og i vores relationer til hinanden.

De to brobyggere ved, hvad det vil sige, at det buldrer og brager omkring en. Det er også fortællingen om to venner, der har oplevet at få syn for alt det, der adskiller dem. Og så er det fortællingen om, hvordan man finder vejen frem – på trods af forskelle og uenighed.

Hvordan kan vi mødes på tværs af dybe skel og uenigheder? Özlem Cekic, generalsekretær, forfatter, og tidl. politiker, og Jair Melchior, overrabbiner, satte sig for at bygge bro i en tid, hvor konflikter truer med at splitte os. 

Karolina Bogus: ”Chopin – manden og musikken” – fortællekoncert

tors. 30. oktober kl. 19.30

Pris kr. 150,-
Arr.: Lille Skole for voksne / Folkekirkens Hus

Karolina Boguś er født i Polen og uddannet fra Paderewski Academy of Music i Poznan, Polen.  Videre studier på Det Fynske Musikkonservatorium med solistklassedebut i 2006.

Frédéric Chopin er den mest kendte polske pianist og komponist. Hans far var fransk og moderen polsk. Fréderic Chopin begyndte at spille klaver allerede som 4-årig. Da han var syv år gammel fik han sine første kompositioner udgivet. Året efter gav han sin første offentlige koncert. Som 20-årig rejste Chopin til Paris og tilbragte det meste af sit voksne liv i Paris. Chopin komponerede stort set kun for klaver og hans værker har sat sit præg på musikkens udvikling siden forrige århundrede.

Karolina Boguś har spillet anmelderroste koncerter ved festivaler og musikforeninger i ind og udland som både solist og kammermusiker, er hyppig gæst ved Odense Symfoniorkesters kammerkoncerter og har udviklet en række musikforedrag, som er blevet modtaget med stor begejstring. Udover sit virke som pianist og foredragsholder, er hun ansat som organist i Hans Tausens Kirke i Odense.

 

Denne aften vil Karolina Bogus med flygel og ord byde på en musikalsk rejse gennem Chopins liv og virke. Fra ungdommen i Warszawa, til salonerne i Paris og opholdet på Mallorca, og vi skal gennem en række af hans mest kendte og elskede værker føres ind i forståelsen af manden, komponisten, og den tid han levede i. Koncerten vil bl.a. byde på Revolutionsetüden, Regndråbepræludiet, Den Heroiske Polonaise m.fl.

Biskoppens Højskoledag

lør. 01. november kl. 09.30-18.00

Pris kr. 300,- For hele dagen inkl. forplejning
Arr.:Folkekirkens Hus

Thomas Reinholdt Rasmussen:Kirken giver tidsånden svar på tiltale”

Kom og vær med når biskop Thomas Reinholdt Rasmussen inviterer indenfor til en højskoledag, hvor vi sætter fokus på aktuelle problemstillinger og undersøger hvad kirken har at sige. Biskoppen vil som dagens højskoleforstander indlede dagen og undervejs samle trådene fra de inviterede foredragsholdere.

Kl. 9.30-10: Kaffe og morgensang

Kl. 10 – 12:

Foredrag ved biskop Thomas Reinholdt Rasmussen ”Kirkens genmæle” Det er 200 året for Grundtvigs skrift Kirkens Gienmæle – hvor og hvordan skal kirken tage til genmæle anno 2025. 

Kl.12 -13: Frokost

 Kl. 13 -15: – Foredrag ved udenrigspolitisk kommentator Jens Worning fra Kristeligt dagblad ”Verden i dag” – en status over verden set i et udenrigspolitisk lys.

Kl. 15-15.30: Eftermiddagskaffe

Kl. 15.30- 17.30: Foredrag ved professor i psykologi Lene Tanggaard AAU – ”Det inklusive og det eksklusive” – spørgsmålet om at være indenfor eller udenfor er blevet et af de største pædagogiske problemer. Hvad gør det ved vores samfund og hvad stiller vi op?

Kl. 17:30 -18: Afrunding ved biskoppen

ræson:live – i Folkekirkens Hus

man. 03. november kl. 16.30-18.00

Pris kr. 200,- inkl. en sandwich - 100 kr. for abonnenter på Ræson / studerende/pensionister
Arr.:Folkekirkens Hus

Om fremtiden for demokratiet, vesten og verden med lektor emeritus Michael Böss og professor Derek Beach

Verden forandrer sig i svimlende fart – og hvad betyder det for et land af Danmarks størrelse? Siden præsident Trumps tiltrædelse 20. januar 2025 er der blevet vendt op og ned på en række af de mest fundamentale antagelser om USA – både indenrigs- og udenrigspolitisk. Hvilke magtkampe venter over de næste år?

Det debatterer vi denne aften, når magasinerne RÆSON og ÆRA byder velkommen til to af landets mest indsigtsfulde iagttagere af Trumps USA: Professor Derek Beach og historikeren Michael Böss (forfatter til bl.a. “Nationale drømme. Historien om Canada” (2022) og “Liberalismens vildfarelser” (2021)).

Efter en indledende interviewrunde er der god tid til spørgsmål fra – og debat med – salen.
I forbindelse med denne arrangementsserie har magasinerne RÆSON og ÆRA en række tilbud til tilhørerne, se mere her: www.raeson.dk/tilbud

Babysang og voksensnak ved Anna Vestergaard

man. 03. november kl. 10.00-12.00

Pris kr. Det er gratis at deltage, men tilmelding nødvendig
Arr.:Folkekirkens Hus

Kom til en formiddag med musik og sang for og med din baby. 

Anna Vestergaard er sangpædagog og har udgivet undervisningsmateriale om børn, musik og sanser. Hun vil lave et program med fokus på sanserne. 

Vi begynder med en lille times program på gulvet ved flyglet, hvor du får lejlighed til at lege og synge med din baby.

Derefter sætter vi os over til bordet, hvor der er kaffe, te, boller og frugt. Her bliver der tid til at snakke hyggeligt sammen.

Medbring et tæppe som din baby kan ligge på.

Morgensang for alle ved Palle Fogh – Syng dagen godt i gang.

tirs. 04. november kl. 09.30-10.15

Pris kr. Gratis – der serveres kaffe
Arr.:Folkekirkens Hus

Syng dagen godt i gang. 

Palle Fogh er tidligere efterskole forstander på Himmerlands Ungdomsskole og friskoleleder, med musik og sang som livsvarig lidenskab.

Spiller klaver, synger i kor, laver sang- og fortælletimer.

Ol’Blue Guys: ”Fortællekoncert dedikeret til Frank Sinatra”

tors. 06. november kl. 19.30

Pris kr. 75,-
Arr.:Folkekirkens Hus

Frank Sinatra – kært barn har mange navne: ”Ol’ Blue Eyes” / ”The Swooner” / ”The Chairman of The Board”

Ol’Blue Guys præsenterer en fortællekoncert, som er dedikeret til Frank Sinatra.

Trioen opruller i løbet af koncerten historien om drengen, der kom fra ydmyge kår i en italiensk indvandrerfamilie i Hoboken, New Jersey.

Fra denne begyndelse steg han gennem hårdt arbejde, talent og diverse forbindelser til underholdningsindustriens top og blev en af de største og mest populære sangere i det 20. århundrede.

Hans karriere kom til at strække sig over mere end seks årtier, og der var fantastiske opture og spektakulære nedture undervejs.

Man kan roligt sige, at Frank Sinatra udlevede den amerikanske drøm på både godt og ondt.

Samtidig med fortællingen om Sinatras liv er der lækkerier for øregangene, når trioen 

Ol’ Blue Guys leverer et udvalg af hans mest markante sange i personlige udgaver, der ligger tæt op ad Sinatra’s originaler.

Ol’ Blue Guys:

Laust Michelsen: Vokal

Christian Vardinghus: klaver

Peter Søvad: Kontrabas og fortælling

Tango i Folkekirkens Hus – kom og vær med til at danse tango (2/3)

fre. 07. november kl. 18.00-19.30 / 19.30-20.30

Pris kr. 100,-
Arr.:

Undervisningen foregår på engelsk og dansk

Introductory Argentine Tango Minicourse in Aalborg – 3 Inspiring Sessions  

Discover the beauty and depth of Argentine Tango in this special 3-session minicourse designed for complete beginners and curious dancers alike.

You will learn the fundamentals of Argentine Tango—how to move your body and steps in harmony with the music, and how to begin interpreting it in a deeply personal and enjoyable way. Whether you come with a partner or on your own, you are welcome!

Argentine Tango is more than just a dance—it’s a powerful tool to connect with yourself and others. Through these sessions, you’ll become more aware of your body, improve your posture and coordination, and experience the magic of dancing in true syntony with a partner—even a stranger.

No previous experience needed—just bring your curiosity and willingness to move.
Come and enjoy the journey!

The Minicourse will be led by Samuele and Lise

Program:
Wednesday 8 October: Class 1; at 18 – 19:30 / Price 100 kr.

In Class 1, you will learn the basic of tango: awareness of your body and connection with the other person while grasping some basic movements in exercise embrace.

Friday 7 November: Class 2  at 18-19:30 + practica (19.30pm-20.30) / Price 100 kr.
In Class 2, you will learn further movements of tango such as forward ocho, backward ocho and sandwich both in exercise and open embrace.
In the practica, you will be able to exercise what you learned, with the availability of the teachers who could solve your doubts.

Saturday 22 November: Class 3 at 17 – 18:30 + milonga with Live Music!! (18:30 – 21:30) / Price: Class + Milonga 150 DKK 

In Class 3, you will be introduced to the movements learned in the previous lessons in the closed embrace and advance playing with some combinations. Plus you will learn about dancing in the social space of tango: the Milonga. 

About Samuele:

Samuele is an Italian tango dancer currently living in Aalborg. He spent several years living in Argentina and other parts of Latin America, where he developed a deep passion for Argentine Tango. Since then, he has participated in numerous international events and has taught tango in Italy, the UK, Denmark, and across Europe. He is dedicated to sharing his love for tango and all that he has learned through his experiences.

About Lise:
Lise is a passionate and experienced dancer with over 20 years of experience as both a dancer and teacher. She has taught and performed tango both in Denmark and internationally. She was trained in classical, elegant tango but has also explored the nuevo wave, giving her a broad and nuanced understanding of tango’s flow, dynamics, and bodywork. Her dance style is known for its musicality, humour, flow, and clear communication. Lise is also a trained psychomotor therapist and integrates this body awareness into her teaching.

Lad os tale om tro – med Charlotte Rørth

lør. 08. november kl. 09.30-11.00

Pris kr. 200,- inkl. brunch og kaffe – bobler kan tilkøbes
Arr.:Folkekirkens Hus - Sted: Orangeriet i Folkekirkens Hus

Brunch i orangeriet – kom og tal med hinanden om tro 

Samtalesalon med Charlotte Rørth i Folkekirkens Hus 

Er du genert, forvirret, nysgerrig eller bare ivrig efter at tale med andre om det, der virkelig betyder noget i dit og andres liv? Så kom med op i orangeriet på øverste etage i Folkekirkens Hus, hvor vi samles om en herlig brunch og tager gode, lange samtaler om det, der rører sig i vores liv, som har med tro at gøre. Måske er du i tvivl om, hvad din tro er for en størrelse? Måske har du en sorg at bære på? Måske mister du ind imellem modet? Måske trænger du bare til fordybelse i nogle af de spørgsmål, menneskeheden altid har bøvlet med? 

Vi kan ikke være så mange i havestuen næsten oppe i himmelen, så meld dig til så snart, du kan. Tag en ven, veninde, søster, bror, mor, far, barnebarn eller bedstemor med eller kom selv og mød nye mennesker. Samtalerne vil foregå ved bordene og indledes og guides af Charlotte Rørth, forfatter og journalist.

Flamenco med Carlos Pinana (kl. 19.30)

tirs. 11. november kl. 19.30

Pris kr. 160,- / 60,- for medlemmer af KulturKlub Fokus
Arr.: Fokus og Folkekirkens Hus

Det er tid til Aalborg Internationale Guitarfestival. En begivenhed som i flere end 25 år har bragt verdens-musikere til Aalborg for at dels undervise unge i guitarspil – dels præsentere deres musik. 

I Folkekirkens Hus får vi mulighed for at komme tæt på den flamenco musik og dans som den udfolder sig i Spanien. 

Carlos Pinana er professor i flamenco-guitar ved musikkonservatoriet i Murcia. Det skulle sikre kvaliteten, med sig bringer han er Manen Baños (danser) og Guillermo Ojados (danser) og Miguel Ángel Orengo (Percussion). – Et ensemble i den absolutte topklasse! 

Flamenco forbinder vi med det spanske; – men oprindelig er udgangspunktet romaernes og maurernes kultur, som det udfoldede sig i Andalusien i det sydlige Spanien. En danse- og sang tradition som gav grund for en udvikling af også guitarens musikalske univers. 

Afvikles i samarbejde med Aalborg Internationale Guitarfestival og KulturKlub Fokus.

Flamenco med Carlos Pinana (kl. 16.00)

tirs. 11. november kl. 16.00

Pris kr. 160,- / 60,- for medlemmer af KulturKlub Fokus
Arr.: Fokus og Folkekirkens Hus

Det er tid til Aalborg Internationale Guitarfestival. En begivenhed som i flere end 25 år har bragt verdens-musikere til Aalborg for at dels undervise unge i guitarspil – dels præsentere deres musik. 

I Folkekirkens Hus får vi mulighed for at komme tæt på den flamenco musik og dans som den udfolder sig i Spanien. 

Carlos Pinana er professor i flamenco-guitar ved musikkonservatoriet i Murcia. Det skulle sikre kvaliteten, med sig bringer han er Manen Baños (danser) og Guillermo Ojados (danser) og Miguel Ángel Orengo (Percussion). – Et ensemble i den absolutte topklasse! 

Flamenco forbinder vi med det spanske; – men oprindelig er udgangspunktet romaernes og maurernes kultur, som det udfoldede sig i Andalusien i det sydlige Spanien. En danse- og sang tradition som gav grund for en udvikling af også guitarens musikalske univers. 

Afvikles i samarbejde med Aalborg Internationale Guitarfestival og KulturKlub Fokus.

Så Syng da Nordjylland

ons. 12. november kl. 19.30

Pris kr. 50,-
Arr.:Folkekirkens Hus

Syng sammen med Holdet fra Himmerlands Ungdomsskole

Edith Vindelev og Palle Fogh var forstanderpar på Himmerlands Ungdomsskole (grundtvigsk efterskole), Haubro ved Aars i 11 år (1996 – 2007), hvor sang- og fortælletimer er en vigtig del af den dannelse, som eleverne møder på efterskolen.

Måns Mårtensson er stadig musiklærer mm på HU, og aktiv musiker i sin fritid.

Sammen er de Holdet fra Himmerlands Ungdomsskole.

For elever på en efterskole er fællesskabet noget af det allervigtigste, og i den forbindelse er fællessangen et solidt bindeled til det trygge fællesskab, hvor hver enkelt har sin plads.

Det er vigtigt, at eleverne oplever glæden ved at synge sammen, og musik og sang er livsbekræftende.

Gennem morgensang og ugentlige sangtimer lærer eleverne vores danske sangskat at kende, ligesom vi også synger nye sange og sange fra andre lande.

Edith og Palle er begge linjefagsuddanende i musik, og sammen med Måns har de lavet sangaftner, de senere år med fokus på udbredelse af kendskab til Højskolesangbogen.

Palle sidder ved flyglet og Måns spiller guitar

Svend Brinkmann: Oplevelsessamfundet

tors. 13. november kl. 19.30

Pris kr. 200,-
Arr.:Lille Skole for Voksne / Folkekirkens Hus

– Om det vigtige i at opdage, at dit liv består af andet end oplevelser

Var det en god oplevelse?

Sådan bliver vi ofte spurgt, uanset om vi har besøgt et offentligt toilet, bestilt en vare på internettet eller været til en begravelse. Vi lever i et oplevelsessamfund, hvor enhver værdi gøres op i, om individet har fået en god oplevelse, og hvor oplevelsesøkonomien er vokset enormt ved at appellere til forbrugernes begær efter underholdning.

I oplevelsessamfundet er oplevelser blevet kampplads for mange af tidens debatter. Man er på den ene side krænket, hvis man oplever at være krænket, men på den anden side kan en kritik også altid affejes med henvisning til, at noget bare var en subjektiv oplevelse. Problemet for begge sider er, at tidens diskussioner har svært ved at bevæge sig ud over det subjektive. Oplevelsessamfundets debatter kortslutter, når de ikke længere handler om, hvordan verden er, men kun om, hvordan den opleves.

Vi er ikke bare i verden i kraft af subjektive oplevelser. Vi må insistere på en fælles, objektiv virkelighed, hvis vi skal leve fornuftigt sammen og løse tidens store problemer.

Rundt om Rainer-Maria Rilke

man. 17. november kl. 19.30

Pris kr. Det er gratis at deltage og man skal ikke bestille billet.
Arr.:Budolfi Kirke

Bemærk at arrangementet finder sted i Klosterkirken.

“Wir haben keinen Grund, gegen unsere Welt Misstrauen zu haben, denn sie ist nicht gegen uns.”

4. december 1875 fødtes Rilke i Prag – han anses som en af det 20. århundredes største digtere – han døde blot 51 år gammel af leukæmi.

Musik og lyrik og billederne vil danne rammen rundt om Rilke i Klosterkirken. 

Medvirkende: Morten Porsborg (sanger) – Signe Buch Ladehoff (organist) – Henriette Pedersen (præst)

Rørth & Rouum Svendsen – “Politik, sjæl og magt”

tirs. 18. november kl. 19.30-21.15

Pris kr. 75,-
Arr.:Folkekirkens Hus

Danske hverdagsværdier og globale udfordringer.

Anne-Marie Roum Svendsen har siden 2017 været politidirektør i Nordjyllands Politi og er den, der skal beslutte, hvordan værdier bedst beskyttes. Hvordan tager man hånd om et EU-topmøde, og findes der et særligt dansk værdisæt for politiet?

Hvad forener Europa? Hvilke værdier er værd at kæmpe for, og hvordan gør vi det? Kom og mød nogle af dem, der kan tydeliggøre fundamentet og dets forsvar under det samfund anno 2025, hvor Danmark har formandskabet i EU. Mød op i Folkekirkens Hus og kom tættere på de kristne værdier, der binder os sammen. Er de åndelige, eller hvad er de? Ofte ligger de som en skjult viden, der ikke styrker og styrer os, fordi vi ikke kan sætte ord på dem. Mød op og få fakta og mod, så du kan tro og handle i fremtiden på bedst mulig vis. Der vil være rig lejlighed til at stille spørgsmål. Journalist Charlotte Rørth interviewer.

“Julekoncert” med vokalgruppen SONO

fre. 21. november kl. 19.30

Pris kr. 145,- Studerende/unge 95,- Børn under 13 år gratis
Arr.:Vocal Group SONO

Julekoncert hvor SONO synger en blanding af julesange og sange fra SONOs øvrige repertoire. Skal julestemningen kickstartes og dit humør løftes midt i en ofte kold og mørk tid, så kan denne koncert helt sikkert hjælpe dig på vej.

SONO er en anerkendt rytmisk vokalgruppe, kendt for fede, groovy vokalarrangementer, human beatboxing og sublime solister. 

Med stemmen som eneste instrument fortolker SONO kendte numre fra primært skandinaviske kunstnere. 

I selskab med SONO får man mulighed for at gå på opdagelse i et alsidigt musikalsk univers karakteriseret ved nærvær, legesyge, og overraskende lytteoplevelser. Genremæssigt spænder SONO vidt og kan både levere smukke ballader, ørehængende pop og upbeat rytmisk musik.

Aalborg er et kendt navn i vokalmusikkens verden! Aalborg Universitet huser en unik musikuddannelse for rytmiske korledere, hvor SONOs oprindelige dirigent Jim Daus Hjernøe startede koret “Cant Help It” i 1991. Tine Ohrt Højgaard ledede koret i 25 år, og i dag er det Philip Eick, der står i spidsen. Alle dirigenter har stærke rødder til Aalborg Universitets musikuddannelse og Nordjyske Musikkonservatorium og har spillet en central rolle i udviklingen af rytmisk a capella i Danmark.”

Lad os tale om tro – med Charlotte Rørth

lør. 22. november kl. 09.30-11.00

Pris kr. 200,- inkl. brunch og kaffe – bobler kan tilkøbes
Arr.:Folkekirkens Hus. Sted: Orangeriet

Brunch i orangeriet – kom og tal med hinanden om tro 

Samtalesalon med Charlotte Rørth i Folkekirkens Hus 

Er du genert, forvirret, nysgerrig eller bare ivrig efter at tale med andre om det, der virkelig betyder noget i dit og andres liv? Så kom med op i orangeriet på øverste etage i Folkekirkens Hus, hvor vi samles om en herlig brunch og tager gode, lange samtaler om det, der rører sig i vores liv, som har med tro at gøre. Måske er du i tvivl om, hvad din tro er for en størrelse? Måske har du en sorg at bære på? Måske mister du ind imellem modet? Måske trænger du bare til fordybelse i nogle af de spørgsmål, menneskeheden altid har bøvlet med? 

Vi kan ikke være så mange i havestuen næsten oppe i himmelen, så meld dig til så snart, du kan. Tag en ven, veninde, søster, bror, mor, far, barnebarn eller bedstemor med eller kom selv og mød nye mennesker. Samtalerne vil foregå ved bordene og indledes og guides af Charlotte Rørth, forfatter og journalist.

Tango i Folkekirkens Hus – kom og vær med til at danse tango (3/3)

lør. 22. november kl. 17.00-18.30 / 18.30-21.30

Pris kr. 150,-
Arr.:

Undervisningen foregår på engelsk og dansk

Introductory Argentine Tango Minicourse in Aalborg – 3 Inspiring Sessions  

Discover the beauty and depth of Argentine Tango in this special 3-session minicourse designed for complete beginners and curious dancers alike.

You will learn the fundamentals of Argentine Tango—how to move your body and steps in harmony with the music, and how to begin interpreting it in a deeply personal and enjoyable way. Whether you come with a partner or on your own, you are welcome!

Argentine Tango is more than just a dance—it’s a powerful tool to connect with yourself and others. Through these sessions, you’ll become more aware of your body, improve your posture and coordination, and experience the magic of dancing in true syntony with a partner—even a stranger.

No previous experience needed—just bring your curiosity and willingness to move.
Come and enjoy the journey!

The Minicourse will be led by Samuele and Lise

Program:
Wednesday 8 October: Class 1; at 18 – 19:30 / Price 100 kr.

In Class 1, you will learn the basic of tango: awareness of your body and connection with the other person while grasping some basic movements in exercise embrace.

Friday 7 November: Class 2  at 18-19:30 + practica (19.30pm-20.30) / Price 100 kr.
In Class 2, you will learn further movements of tango such as forward ocho, backward ocho and sandwich both in exercise and open embrace.
In the practica, you will be able to exercise what you learned, with the availability of the teachers who could solve your doubts.

Saturday 22 November: Class 3 at 17 – 18:30 + milonga with Live Music!! (18:30 – 21:30) / Price: Class + Milonga 150 DKK 

In Class 3, you will be introduced to the movements learned in the previous lessons in the closed embrace and advance playing with some combinations. Plus you will learn about dancing in the social space of tango: the Milonga. 

About Samuele:

Samuele is an Italian tango dancer currently living in Aalborg. He spent several years living in Argentina and other parts of Latin America, where he developed a deep passion for Argentine Tango. Since then, he has participated in numerous international events and has taught tango in Italy, the UK, Denmark, and across Europe. He is dedicated to sharing his love for tango and all that he has learned through his experiences.

About Lise:
Lise is a passionate and experienced dancer with over 20 years of experience as both a dancer and teacher. She has taught and performed tango both in Denmark and internationally. She was trained in classical, elegant tango but has also explored the nuevo wave, giving her a broad and nuanced understanding of tango’s flow, dynamics, and bodywork. Her dance style is known for its musicality, humour, flow, and clear communication. Lise is also a trained psychomotor therapist and integrates this body awareness into her teaching.

Pyndt er gæst i sin egen salon!

ons. 26. november kl. 19.30

Pris kr. 50,-
Arr.:Folkekirkens Hus

I 10 år har han haft en gæst siddende i stolen ved siden af sig. Kulturpersonligheder, politikere, forfattere, musikere, kirkens folk, livskunstnere og sportspersonligheder. En broget flok. Adgangstegnet har været, at de skulle have en spændende historie at fortælle.

Nu er journalist, moderator og forfatter Jørgen Pyndt nået til vejs ende med den samtalesalon, han åbnede samtidig med Folkekirkens Hus. Det er blevet til over 50 samtaler, som alle har haft det fælles formål at oplyse, opleve og oplive. 

Sidste gæst i salonen bliver ham selv! Efter at have formidlet så mange gæsters historie og fortælling, så bliver finalen spillet på Pyndts egen bane.

Han vil fortælle om sin barndom og opvækst på en gård på Lolland, vejen ind i journalistikken, omplantningen fra den flade og frodige sydhavsø til det mere knortede og bakkede Nordjylland, arbejdet i ”verdens bedste fag” på avis, radio og TV – og nogle af de spændende personligheder, han har mødt med blok og mikrofon.

Kærligheden til musikken og livet i Aalborg, byens dunkende hjerte, dens mennesker og atmosfære fylder også i beretningen om et spændende liv. Som Jørgen Pyndt selv fortæller. Der sidder for en gangs skyld ikke nogen i gæstestolen.

Cash i kirken

tors. 27. november kl. 19.30

Pris kr. 175,-
Arr.:Lille Skole for Voksne / Folkekirkens Hus

Engle og dæmoner blander sig med countrymusik og amerikansk musikhistorie, når sangeren Karsten Holm & band leverer ”Cash i kirken”. Cash i kirken er en musikalsk fortælling om Johnny Cash og den evige kamp mellem det religiøse og tilværelsens skyggesider, der var en enorm drivkraft for ham som kunstner.

Musikalsk fokuserer ”Cash i kirken” især på de sidste 10 år af Johnny Cash’ liv. Cash havde ikke været på hitlisterne længe, men turnerede på livet løs. Produceren Rick Rubin overtalte Cash til at gå i studiet blot med en mikrofon og en guitar. Det blev til den højt roste albumrække under navnet ”American Recordings”, der var et stort comeback for Cash.

Indspilningerne rummer flere religiøse sange, som er med i denne koncert.

Publikum vil opleve sange af Cash selv; men i lige så høj grad sangene som han fortolkede, af eksempelvis Kris Kristoffersen, Hank Williams, Bruce Springsteen, Gordon Lightfoot og mange flere. Der vil også være nogle af de store hits i Cash’ velkendte ”Boom Chicka Boom” stil. 

Cash i kirken består af:

Karsten Holm, vokal, guitar

Bjørn Bønne Petersen, kontrabas og kor

Martin Blom, diverse guitarer og kor

Knud Erik Fuddi Steengaard, violin og kor

Julemarked 2025 – Lions

lør. 29. november kl. 10.00-17.00

Pris kr. Gratis
Arr.:Lions

Lørdag 29. november kl. 10.00-17.00

Søndag 30. november kl. 11.00-16.00

Velkommen til Lions julemarked – med julehygge og julegodter

Lions inviterer til indendørs julemarked i Folkekirkens Hus. Alle er velkomne til at

besøge markedet

Julemarkedet afholdes igen i år i Folkekirkens Hus, hvor Aalborgsalen vil være pyntet op, dufte af jul og summe af hyggelig aktivitet.

På julemarkedet vil der blandt andet være salg af juledekorationer, julesennep og

julebagværk. 

Der vil også være juletombola med flotte præmier, en hyggelig cafe med

kaffe, gløgg og nybagte vafler samt en hyggelig julebod med forskellige juleting.

Herudover vil der være en bod med aktivitet for de mindste.

Lions er en velgørende organisation baseret på ulønnet arbejde af frivillige. Hele

overskuddet fra julemarkedet går derfor ubeskåret til velgørende formål, både lokalt i Aalborg og internationalt. På det seneste har vi blandt andet støttet: Hjælpeorganisationen Bevar Ukraine med transport af udstyr til Ukraine, skoleklasse på Vester Mariendal Skole, Det kærlige Måltid via cykelevent gennemført af ”Rigtige mænd”, Foreningen lkasarak, Børnehjemsbørn gennem Bylling Foundation og Agabe Child Care.

Lions glæder sig til at byde jer velkommen til indendørs julemarked i Aalborgsalen.

Babysang og voksensnak ved Anna Vestergaard

man. 01. december kl. 10.00-12.00

Pris kr. Det er gratis at deltage, men tilmelding nødvendig
Arr.:Folkekirkens Hus

Kom til en formiddag med musik og sang for og med din baby. 

Anna Vestergaard er sangpædagog og har udgivet undervisningsmateriale om børn, musik og sanser. Hun vil lave et program med fokus på sanserne. 

Vi begynder med en lille times program på gulvet ved flyglet, hvor du får lejlighed til at lege og synge med din baby.

Derefter sætter vi os over til bordet, hvor der er kaffe, te, boller og frugt. Her bliver der tid til at snakke hyggeligt sammen.

Medbring et tæppe som din baby kan ligge på.

Morgensang for alle ved Palle Fogh

tirs. 02. december kl. 09.30-10.15

Pris kr. Gratis – der serveres kaffe
Arr.:Folkekirkens Hus

Syng dagen godt i gang. 

Palle Fogh er tidligere efterskole forstander på Himmerlands Ungdomsskole og friskoleleder, med musik og sang som livsvarig lidenskab.

Spiller klaver, synger i kor, laver sang- og fortælletimer.

Hanne og Husorkester med holdninger

ons. 03. december kl. 19.30

Pris kr. 75,- inklusiv en let tapas-servering ved bordene, drikkevarer kan købes.
Arr.:Folkekirkens Hus

Du kender os måske fra Livet på Spil. Nu er vi tilbage med et nyt koncept, hvor vi tager en række sange under kærlig behandling. De fortolkes musikalsk af Anna Vestergaard, der synger og Ole Izard Høyer på klaver og guitar. 

Hanne Dahl kommenterer teksterne undervejs og lader dem indgå i en dialog med dagens dagsorden. Kendte sange fra poppens, rockens og jazzens verden bliver sat ind i en historisk kontekst og tolket ind i en nutidig sammenhæng.

Vi har holdninger til både musik og verdens gang – og vi deler dem med jer.

Der vil stå lidt tapas på bordene som man kan nyde undervejs. 

Trio Selah: ”Danske salmer nyfortolket”

tors. 04. december kl. 14.00

Pris kr. 75,- inkl. gløgg og æbleskiver
Arr.:Folkekirkens Hus

Vi skal også høre julesalmer når Trio Selah gæster Folkekirkens Hus.

Trioen opstod i sin tid, da tre jazzmusikere med en kærlighed til de gamle salmer, blev enige om at prøve at spille dem på deres egen måde. Med jazzmusikerens legende og improvisatoriske tilgang, men med stor respekt for bevarelse af melodiernes genkendelighed. 

Pianist Mads Bærentzen, har før udgivet albums hvor han har givet salmerne et anstrøg af sit lyriske jazzspil. 

Lone Boyd har bl.a. udgivet et album med danske Kai Normann Andersens kompositioner, og Jens Jefsen var i mange år, en fast bestanddel af de ærkedanske Benny Andersen og troubaduren Poul Dissings orkester. 

Alle har de en kærlighed til den danske musik. Lone Boyd har desuden en stærk tilknytning til kirken og troen, og har der igennem en lyst til at arbejde noget mere, med det guld der ligger i de gamle salmer. At Lone brænder for teksternes budskab, såvel som for melodierne, skinner derfor igennem, og giver numrene en intensitet og en vedkommenhed der får sangene til at leve.

Trioen består af Lone Boyd, Mads Bærentzen og Jens Jefsen

Så syng da Nordjylland! – Ved Frode Muldkjær

tirs. 09. december kl. 19.30

Pris kr. 50,-
Arr.:Folkekirkens Hus

Frode Muldkjær – Noget om kærlighed III

”Synger om hvad livet vil hver dag vi er til stede” Sådan formulerer Jens Rosendal sig i ”Kærlighedssang ved et tab”

I denne sang får du forklaringer på alle de ting, som du ikke forstod ved forelskelsen. Dengang du bare ”med øjne undrende og blå – du bare så og så og så – og slugte livets tale.”

Det handler om kærlighed og ægteskab – skilsmisse, sorg og død. Den danske sangskat rummer perler om disse begreber, og forfattere har skrevet stærke, varme og minderige sætninger om livets højdepunkter og vendepunkter.

Med ord og sange bevæger vi os gennem hele følelsesregisteret og nyder toner og tekster af blandt andet Brinkmann, Rifbjerg, Benny Andersen, Halfdan Rasmussen, Preben Kok, Astrid Lindgren, Grundtvig, Tove Ditlevsen, Poul Henningsen og Naja Marie Aidt.

Frode Muldkjær journalist og vært på DR i en menneskealder og nu forstander af Garagehøjskolen leder os ad kærlighedens veje og vildveje en aften i december. 

Ved flyglet sidder Peter Schüsler.

Fyraftens-jul med Mariager Fjord Pigekor

ons. 10. december kl. 17.00-18.15

Pris kr. 100,-
Arr.:Folkekirkens Hus

Kom til en forrygende julekoncert med det prisvindende rytmiske pigekor Mariagerfjord Pigekor. Koret synger i både ind- og udland, synger med kendte kunstnere og optræder i live-tv. Mariagerfjord Pigekor er kendt for deres udtryksfulde performance, energifulde optræden og smittende begejstring for rytmisk kormusik. Repertoiret består af rytmisk musik med et skandinavisk udtryk af både julesange og deres almindelige koncertrepertoire, og korstemmerne bliver akkompagneret af korets dirigent, Christian Fris-Ronsfeld, på klaver.

Mariagerfjord Pigekor er et rytmisk pigekor, der synger på eliteniveau, hvor sammenhold og kærlighed til fællesskabet er nøglen til korsang i særklasse.

Koret består af 14 piger i alderen 13-20 år fra hele Mariagerfjord Kommune, og med deres dirigent, Christian Fris-Ronsfeld, i spidsen sigter koret hele tiden efter nye musikalske eventyr. 

Ud over at lave koncerter og tage på turnéer i ind- og udland synger koret også af og til med kendte kunstnere, såsom Oh Land, Steffen Brandt, Hjalmer, Michael Falch og Emmelie De Forest. Derudover har koret sunget live i tv-programmet ”Fællessang” på DR1 og har vundet den europæiske korpris ”European Voices Award 2022” af European Voices Association.

Gorm synger Larsen: ”Endelig Jul Igen”

tors. 11. december kl. 19.30

Pris kr. 200,-
Arr.:Lille Skole for Voksne / Folkekirkens Hus

Vi skal synge, vi skal grine, vi skal græde. For er der noget som vækker hele følelsesregistret, er det Kim Larsens fantastiske sange. Og er du Larsenit, så bliver det som at ligge under dynen og mærke saligheden i hele kroppen. Er du endnu ikke blevet Larsenit, så reder vi sengen op til dig og putter dig trygt mens vi synger dig i julesøvn.

Oplev tonen og stemningen i Kim Larsens musik denne jul, når Gorm Bull sammen med saxofonist Niels Mathiasen, inviterer til en unik koncert. 

Med over 400 Larsen-koncerter bag sig, formår Gorm at indfange essensen og stemningen, når han fortolker Larsens musik. Denne specielle aften vil inkludere udvalgte julehits fra “Glemmebogen”, “Værsgo” og “Midt om natten”. Måske finder Gorm også en af de glemte og oversete Larsen-sange frem. 

Niels Mathiasen, der tidligere har spillet med Kim Larsen, tilføjer med sin saxofon en dybde og længsel, der komplimenterer Gorms vokal perfekt. Deres fælles fortid på scenen med Larsen lover en aften fuld af personlige anekdoter og musikalsk mesterskab.

Lad os sammen synge julen ind med hjertevarmende melodier og historier, der binder os sammen.

Gorm Bull:  har skrevet sange med bl.a. Bosse Hall Christensen (Shu-bi-dua) og Nils Torp (Souvenirs/Kliché). 

Niels Mathiasen: den legendariske saxofon fra Gnags. Har også spillet med bl.a Kim Larsen, Thomas Helmig, Mek Pek Partyband og Poul Krebs.

Morgensang for alle ved Palle Fogh

tirs. 16. december kl. 09.30-10.15

Pris kr. Gratis – der serveres kaffe
Arr.:Folkekirkens Hus

Syng dagen godt i gang. 

Palle Fogh er tidligere efterskole forstander på Himmerlands Ungdomsskole og friskoleleder, med musik og sang som livsvarig lidenskab.