SOM DYBEST BRØND: JEPPE AAKJÆRS DIGTNING OG KULTURELLE BETYDNING
Jeppe Aakjærs (1866-1930) forfatterskab er betydeligt i dansk litteratur og hans digte helt centrale i den folkelige sang.
Aakjær levede og skrev i en tid med store forandringer i samfundet, og hvor industrialisering prægede land og by. Han forsvarede naturen og de svages ret og endda så markant at han påvirkede lovgivningen. Han kæmpede for historiens, naturens og traditionens ret mod den åndløse og grådige økonomiske udnyttelse, han så i sin samtid.
Aakjær virkede som debattør, forfatter, fore-
dragsholder, men størst var han i sin lyrik. Digtsamlingen Rugens Sange fra 1906 samt en række andre digte fra hans hånd er således distribueret i et meget stort antal.
Foredraget vil indkredse og give eksempler på denne søgende sjæls liv og epokegørende værk, der ikke mindst når det gælder synet på naturens ret er meget moderne.
Johs. Nørregaard Frandsen (f. 1950), professor emeritus i dansk litteratur og kulturhistorie ved Syddansk Universitet samt tidligere leder af universitetets H.C. Andersen Center.
Ophavsmand til projekt Danske Digterruter.
Tidligere formand for Kulturministeriets Forskningsudvalg.
Han har et stort forfatterskab af bøger og artikler bag sig.
Kovendinger. Liv i sproget samt Ugler i mosen. Naturliv i sproget på Kristeligt Dagblads forlag
H.C. Andersen og rejsen (2022) på forlaget U Press.
Hvor ligger provinsen (2023) på Gads Forlag.
Han er på vej med en bog om Jeppe Aakjærs lyrik og natursyn og har tidligere skrevet om Jeppe Aakjær og Det folkelige Gennembrud i litteraturhistoriske værker mv.