FOREDRAG – “SOMMERFUGLENS STEMME”

I 2022 debuterede Benjamin Koppel som romanforfatter med den rørende historiske roman ”Annas sang”, som følger den jødiske emigrant Hannah Koppelman, der i 1930’ernes København drømmer om at blive musiker ligesom sine brødre.

Nu er han igen aktuel med bogen ”Sommerfuglens stemme”, der er en medrivende og barsk slægtshistorie om den jødiske Koppelman-familie, om at stifte familie og forbinde sig til hinanden, om nedarvede traumer – og om musikkens forløsende potentiale.

1943. Den talentfulde 24-årige operasanger, Ruth Koppelman, sendes til Theresienstadt, en af nazisternes gudsforladte lejre. Her holder kærligheden til musikken hende oven vande – og så en spirende forelskelse i en smuk ung mand. Et halvt århundrede senere indtaler Ruth fra sit jødiske plejehjem i New York sin historie til en knirkende kassettebåndoptager.

2015. 40-årige Alexander kæmper med en fastlåst sangkarriere og et fertilitetsforløb med sin kæreste, Gry, som bare ikke vil lykkes. Hans umulige mor, musicalstjernen Lillian, blander sig i tide og utide med formaninger og gode råd – kun når det gælder hendes eget ophav, er hun tavs som graven. Men en dag finder Alexander to små kassettebånd på Lillians loft, adresseret til ham. En stemme fra fortiden knitrer ham i møde.

Benjamin Koppel begyndte sin jazz-karriere som 15-årig, og han har siden udgivet over 50 plader som saxofonist og komponist.

I forbindelse med ’Annas sang’ har han også bearbejdet fortællingen i musisk form under sangcyklussen ’Anna’s Dollhouse’ med Cæcilie Nordby som sangskriver.

I 2011 udkom derudover også fagbogen ’Ud af musikken’ i samarbejde med Casper Rongsted. Koppel har selv udtalt, at springet fra musiker til forfatter ikke var så stort endda, da han altid har skrevet, især noveller, ved siden af karrieren.