Brug din lørdag eftermiddag i Aalborg til at få viden om forebyggelse af vold og grønlandske kvinders muligheder for hjælp i Danmark.

Mange kvinder lever med vold. Volden kan være fysisk eller psykisk, og det kan være så svært at bryde med volden, at man i stedet lærer at leve med den.

Danner arbejder for at give grønlandske kvinder i Danmark kendskab til deres muligheder for at få hjælp og rådgivning, hvis de er udsat for fysisk eller psykisk vold – eller kender en, der er.

Ved mini-konferencen vil der være faglige oplæg og diskussion af viden om de særlige forhold, som gør sig gældende for grønlændere i Danmark. Sådan at de, der skal yde hjælpen, bliver endnu bedre til det.

Derfor inviteres grønlandske kvinder og pårørende (mænd er også meget velkomne) til en lørdag i selskab med fagfolk fra landets krisecentre og en række oplægsholdere, som på forskellig vis vil belyse og diskutere de problemer, som voldsudsatte grønlandske kvinder i Danmark står over for i dag.

Program
• Politiker og folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen, Inuit Ataqatigiitfortæller om den politiske kamp for bedre vilkår for udsatte grønlændere bosat i Danmark og om, hvorfor det er afgørende at sikre kvinders og pigers rettigheder for at skabe en kultur, hvor kvinder og mænd er lige meget værd, og et menneskesyn, hvor alle, uanset køn, fortjener at leve et liv uden vold, voldtægt og seksuelt misbrug.

• Vold er ikke kun fysisk, men kan også handle om kontrol og magt. Er man udsat for psykisk vold, vil man ofte opleve at blive kontrolleret, truet og nedgjort, selvom man måske ikke bliver slået. Vold nedbryder selvværdet og ødelægger liv. Og volden kan være meget svær at bryde med, hvis man ikke er tryg ved at tale med nogen om det, der sker. En rådgiver fra Danner vil fortælle om forskellige former for vold, og om hvor man kan henvende sig, hvis man selv – eller en, man kender – har brug for hjælp til at bryde med vold.

• Bo Wagner Sørensen, antropolog, har opholdt sig i Grønland og forsket i vold mellem grønlandske mænd og kvinder. I sit oplæg kommer han ind på de pointer i sin forskning, som kan kaste lys over grønlandske kulturtræk og historie, som har betydning for den måde, man ser på partnervold i Grønland.

• Laila B. Jensen er leder af Kofoeds Skole i Aalborg og møder hver dag herboende grønlændere. Grønlændere er naturligvis ikke ens – fx betyder det noget, hvor i Grønland man er vokset op, om man kommer fra by eller bygd, eller hvilke forhold man er vokset op under. Laila fortæller om grønlandsk mangfoldighed og bruger eksempler fra hverdagen på Kofoeds Skole.

• Sanger, komponist og grønlands-dansker Poul Peter Lorentzen fra bandet Past Midnight spiller i løbet af dagen nogle af sine sange.