Forbrydelsens sind

Tine Wøbbe (f. 1974) er en af landets førende retspsykologer og chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans samt ekstern lektor ved Københavns Universitet. Hun er specialist og supervisor i psykopatologi og psykoterapi samt specialpsykolog i psykiatri. Hun har særlig ekspertise i diagnostik, udredning og behandling af psykopati og formidler ofte omkring emnet.

Hun fortæller om sit unikke arbejde med landets farligste kriminelle og om den kriminelle hjerne. Du vil få indblik i hvilke værktøjer retpsykiatere og retspsykologere bruger til at diagnosticere og behandle dømte kriminelle. Tine Wøbbe forklarer blandt andet mentalerklæringer, de tjeklister man bruger til at opdage psykopati og de personlighedstester, der benyttes, når eksperten mistænker, at den kriminelle opfører sig på psykisk afvigende vis. Endvidere fortæller hun også om den beslutning, de som professionelle skal træffe, når de skal vælge mellem at anbefale fængselsstraf eller behandlingsdomme.

Du får også indsigt i forbrydernes sind igennem spændende samtaler som Tine Wøbbe har haft med en morder, en seriekrænker, en stalker, et bandemedlem, en bankrøver, en overfaldsmand, en ildspåsætter og en frihedsberøver, der alle har fortalt hende om deres liv og deres historier.

Tine vil også referere til sin seneste bog: “De siger jeg er psykopat”. Den er først udkommet i marts 2023 og er seks personlige fortællinger om at være dyssocial. Her sætter hun ord på det, som de medvirkende ikke selv kan, og går bag om deres handlinger og syn på verden.

Psykopater findes i alle samfundslag – i magtfulde chefstillinger, i almindelige job, på offentlig forsørgelse og i fængslerne. I de mest tragiske tilfælde har mennesker med dyssocial personlighedsstruktur stået bag nogle af danmarkshistoriens mest makabre drabssager.

• Men hvem er de mennesker?
• Hvad rummer de, og hvad gemmer der sig bag
deres facade?
• Hvordan er det at leve som psykopat?

I bogen ”De siger, jeg er psykopat” fortæller to kvinder og fire mænd om deres liv med dyssocial personlighedsstruktur, deres til tider voldsomme vrede, manglende forståelse for andre menneskers følelser og ligegyldighed over for samfundets love og regler. Alle seks færdes iblandt os i samfundet, nogle med domme bag sig, andre ikke. Fælles for dem er, at de giver os et unikt indblik i deres verden og sætter fokus på livet som psykopat.