Plads til at være menneske

Et helt nyt foredrag, hvor psykologiprofessor Svend Brinkmann går på tværs af sin kendte trilogi Stå fast, Ståsteder og Gå glip og spørger polemisk, hvordan det står til med de menneskelige grundfænomener i tidens højhastighedskultur?

Et spørgsmål, som også bliver taget op i hans nyeste bog med titlen “Hvad er et menneske?”

– Slår vi overhovedet til?

– Eller har vi behov for en helt ny type mennesker?

Svend Brinkmann tager i dette foredrag på vanlig vis pulsen på tidens tendenser og strømninger anno 2019 og stopper ikke mindst refleksivt op med spørgsmål som: Er der plads til kærlighed, tillid og tilgivelse i dag?

Hvad med sorg hos os selv og andre? Har vi tid og rummelighed til et eksistentielt grundfænomen som sorg, der jo synes ude af trit med kravene om at være positiv, fleksibel og omstillingsparat?

Er der overhovedet plads til at være menneske i det moderne samfund?

Skal vi lave menneskene om, så de passer bedre til præstationssamfundet, f.eks. gennem nye pædagogikker og ledelsesformer? – eller skal vi omforme samfundet, så det passer bedre til menneskets grundlæggende væsenstræk?

Svend Brinkmann er professor i psykologi på Aalborg Universitet. Hans forskning foregår i grænsefladen mellem psykologi, filosofi og kulturanalyse, og han er forfatter til en lang række bøger og artikler om disse områder.

I 2015 modtog han DR’s Rosenkjærpris og Gyldendals formidlingspris, og i 2017 udnævnte Politiken ham til årets meningsdanner i Danmark. Aktuelt forsker han bl.a. i den stigende udbredelse af psykiatriske diagnoser og i sorg som psykologisk og kulturelt fænomen.