Veje ind i og ud af ensomhed

Ensomhed er ikke det at være alene. Ensomhed er det at føle sig alene.

Vi er sociale væsner. Vi har brug for nærhed til andre mennesker for at udvikles og trives. I de tidligere livsfaser er man som regel omgivet af andre i familie, skole og på arbejdspladser. Alligevel føler et stort antal børn og unge voksne sig ensomme. Det sker, hvis man føler sig uden for fællesskabet og savner fortrolighed og nærhed i sit liv, måske til at bearbejde svære erfaringer og følelser.

I den anden ende af livet tilbringer gamle mennesker ofte mere tid alene, end de kunne ønske sig. Her skyldes ensomhed ofte sociale tab af partner, søskende og venner. Også sygdom og svækkelse, fx nedsat mobilitet, hørelse og demenssygdom kan forårsage, at nogle af ens glæder forsvinder ud af livet. Nogle ældre har desuden kæmpet med ensomhed hele deres liv.

De fleste ældre er tilfredse med livet og klarer at miste mennesker, de holder af, og at håndtere de vanskeligheder og sygdomme, der følger med et langt liv. Men ca. en tredjedel af de ældste føler sig ensomme. Langvarigt fravær af stærke relationer har lige så negativ indflydelse på vores helbred som rygning og inaktivitet.

Hvad ved vi om ensomhed i Danmark i forskellige aldre, hvilken betydning har det i vores liv? Og hvilke veje kan vise ud af ensomhed og hen imod nærhed og relationer?