Louis Vierne 150 år

Louis Vierne var blind fra fødslen, men blev alligevel organist i Notre Dame i Paris.

Som koncertorganist turnerede han i hele Europa og USA, underviste organister og var en af Frankrigs betydeligste orgelkomponister. Han har stort set kun komponeret for orgel, og derfor er han ikke så kendt i bredere kredse, selv om han er en umådelig interessant skikkelse.

Foredraget vil handler om hans liv, og hans påvirkning af eftertiden. Derudover kommer jeg ind på hans musikalske kendetegn, og noget om hans 1. orgelsymfoni, som man efterfølgende kan høre i Budolfi Kirke.

En symfoni er en betydelig komposition for orkester. Ordet stammer fra græsk, hvor ”sym” betyder sammen og ”foni” betyder stemme. Orglet er det instrument, som rummer flest forskellige klangfarver/ stemmer og har den størst dynamik – kun et symfoniorkester kan præstere tilsvarende. Derfor har orgelkomponisterne hentet meget inspiration fra orkestermusikken, og det har de så overført til deres eget instrument under titlen ”orgelsymfoni”. Den genre voksede sig stor i Frankrig og kulminerede med Louis Vierne i starten af 1900-tallet.