Psykologen, der troede, hun vidste alt om sorg

DANS MED DØDEN – en samtalerække med gæster, der har døden tæt inde på livet.
Vært: Tidl. hospitalspræst Ruth Østergaard Poulsen.

Psykologen troede, at hun vidste alt om sorg, indtil hendes søn begik selvmord.

57-årige Lotte Kappelskov fra Hasseris har altid haft et tæt bånd til sit første barn Elias. Sønnens største ønske var, at være som de andre børn. Men i Folkeskolen var han udadreagerende, fordi han havde en udviklingsforstyrrelse. Han kunne ikke rummes.

Som voksen gik Elias i nogle perioder ud i livet med beslutsomhed, mod og glæde. Han fik kærester, studerede, skrev tænksomme tekster, og engagerede sig i en organisation, der hjælper flygtninge. Men med tiden isolerede han sig i længere og længere perioder, og gled ned i et mørke, hvor hans mor pludselig ikke fik den samme adgang som tidligere. Fem dage efter sin 29-års fødselsdag begik Elias selvmord.

Den daværende udgave af Lotte døde sammen med Elias den oktoberaften i 2018, hvor hun blev ringet op af sin eksmand, mens hun var på ferie i Spanien. ”Spørg mig ikke hvordan jeg har overlevet, at min søn begik selvmord, for det gjorde jeg ikke. Spørg mig i stedet, hvem jeg er blevet til, efter jeg har mistet”, siger Lotte Kappelskov i dag.

I mere end 20 år havde Lotte Kappelskov selv hjulpet mennesker i sorg, gennem sit arbejde som psykolog i Aalborg og Aarhus, inden Elias’ død. ”Jeg troede, jeg vidste alt om sorg, men i virkeligheden vidste jeg ingenting” fortæller hun.